tag:blogger.com,1999:blog-4179461326785014757.post5617108628025389728..comments2024-03-17T01:15:53.597-07:00Comments on Post Industrial Woman Life!: Eko zmiana nr 10 - używaj mlek roślinnych Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/12785883051968720522noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-4179461326785014757.post-56920843295848016902016-07-12T01:24:53.826-07:002016-07-12T01:24:53.826-07:00Od razu podlinkuję ci artykuł. Musisz mieć blende...Od razu podlinkuję ci artykuł. Musisz mieć blender, inaczej nie wyciśniesz;-D, niestety. Jest jeszcze kwestia ilości orzechów. ja bym chciała, od razu, wyprodukować ok 1,5 L mleka roślinnego, na kilka dni. Obserwując działania wege bloggerek, widzę jak bardzo muszą się namęczyć nad uzyskaniem 0,5 L mleka z migdałów. Chyba będę musiała kupić ok 1kg orzechów nerkowca (Leclerc- 34 zł - 1 kg, bynajmniej nie ekologiczne...niestety), żeby uzyskać zadowalającą ilość mleka;-D!. Z resztek , zamierzam wyprodukować masło orzechowe. Ciąg dalszy zmagań nastąpi!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12785883051968720522noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4179461326785014757.post-51459540084431537342016-07-11T12:21:48.853-07:002016-07-11T12:21:48.853-07:00Koniecznie daj znać, jak zdecydujesz się na zrobie...Koniecznie daj znać, jak zdecydujesz się na zrobienie własnego mleka roślinnego. Ja już od dawna chciałam to wypróbować, ale bez blendera chyba nie da rady ;) Paryska88https://www.blogger.com/profile/14973865370634146734noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4179461326785014757.post-22859888272955191002016-07-11T09:15:42.131-07:002016-07-11T09:15:42.131-07:00Mam skład mleka (napoju) z tekstu: woda, migdały 8...Mam skład mleka (napoju) z tekstu: woda, migdały 8% (ciut lepiej niż to opisane powyżej), cukier trzcinowy, mączka chleba świętojańskiego. Hmmmm, sama będę chciała wyprodukować mleko migdalowo-owsiane np. 100g migdałów blanszowanych kosztuje ok 14 do 40zł, w zależności od sklepu. to bardzo dużo. Na migdały nieblanszowane jestem uczulona.Może uda mi się połączyć je z nerkowcem. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12785883051968720522noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4179461326785014757.post-77787114422859804842016-07-10T14:00:35.520-07:002016-07-10T14:00:35.520-07:00Podam ci skład napoju migdałowego, który ma teraz ...Podam ci skład napoju migdałowego, który ma teraz przy sobie (jutro rozpiszę tego pierwszego, który jest w artykule na blogu - został w moim mieszkaniu). Ostatnio kupiony napój migdałowy _ woda, syrop z agawy (z ekologicznych upraw - etykieta z zielonym listkiem), migdały - 2,7 % niestety, inulina (z włókien agawy - również z ekologicznego rolnictwa), sól, naturalny aromat waniliowy,kurkuma ( z rolnictwa ekologicznego). <br />Z mleka/ napoju ryżowego obecnie rezygnuję. NA razie eksperymentuje z tymi "wyrobami". Melko kozie uwielbiam, lecz teraz jest dla mnie troszeczkę zbyt "ciężkie" w smaku. Z mlek krowich lubię tylko "Koneckie" - ostatnio nigdzie nie mogę go kupić, dlatego rezygnuję z mleka krowiego.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12785883051968720522noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4179461326785014757.post-35890023765482147562016-07-10T04:52:17.687-07:002016-07-10T04:52:17.687-07:00Czasami zdarzało mi się używać mleka roślinnego, a...Czasami zdarzało mi się używać mleka roślinnego, ale koniec końców zrezygnowałam z nich. <br />Jaki jest skład tych, które Ty używasz?<br />Ja przez pewien czas używałam różnych firm, tych bardziej komercyjnych (Alpro) i mniej. Jeśli chodzi o mleko kokosowe to warto też wziąć pod uwagę fakt, że większość tych w kartonach to tzw. napoje kokosowe, czyli mleko kokosowe wymieszane z wodą i różnymi dodatkami.<br />Zrezygnowałam z mleka roślinnego, bo skład np. migdałowego to (w zależności od producenta) 90-98% woda, potem 2-10% migdałów, stabilizatory, emulgatory, sól, czasem olej, trochę witamin. Jak dla mnie nie wnosiły one żadnej wartości, więc zrezygnowałam. Już wolę zjeść parę migdałów i popić szklanką wody ;) Mleka krowiego "z kartonika" też nie używam, choć jak mam już wybrać mleko, to zamiast roślinnego nadal wybieram krowie (kozie niestety mi nie podchodzi). Do kawy używam śmietanki, a w pracy jest mleko, więc dodaję mleka i jest ok. Paryska88https://www.blogger.com/profile/14973865370634146734noreply@blogger.com