fit kuchnia


  

 

 

 

Domowe lody bez cukru


LODY jAGODOWO - KOKOSOWO - MIGDAŁOWE




BAZA DO KAŻDYCH LODÓW:

  • mleko/napój (ekologiczny) kokosowy
  • jogurt naturalny
  • kasylitol/ miód naturalny jasny, słodki




 WSAD DO MOJEGO SMAKU
  • jagody
  • migdały (rozgnieć, a przedtem namocz przez kilka godzin, by zmiękły) lub wiórki kokosowe (uprzednio wymoczone w zimnej wodzie przez całą noc - pozbywamy się dwutlenku siarki)
  •  przyprawy - imbir z kardamonem i roztartymi, 2-3 listkami mięty



 Wszystko pięknie zmiksuj razem i zamróź w lodówie na dobę. GOTOWE;-)


 

  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fit śniadanie/deser

  Fit śniadanie / fit deser. Posiłek znakomity dla osób uprawiających aktywny styl życia. Lekkie śniadanko przez 'za chwilę rozpoczynanym' treningiem.  Wszystko to znalazłam dzisiaj w wymyślonym, smacznym przepisie. Moją bazą jest mleko roślinne bądź napój roślinny. Tutaj polecam Wam MIGDAŁOWY, o którym napisałam już wcześniej w ramach mojej akcji: "365 zmian ekologicznych";-) << właściwości mleka migdałowego -  KLIK>>.

Orkiszową kaszkę na mleku roślinnym, możesz jeść również jako deser.

 Przepis:

  • mleko/napój migdałowy
  • kaszka orkiszowa 
  • chia - 1 łyżka
  • klika listków doniczkowej bazylii na wierzch
  • odrobina kakaa sypkiego do ozdobienia



 Wszystko ładnie ze sobą współgra. Nawet z nieciekawych oddzielnie składników, możesz zmajstrować smaczne danie. Wystarczy tylko odrobina inwencji twórczej oraz powstrzymanie się przed sięgnięciem po słodką czekoladę, i już w naszych głowach powstaje się przepis czegoś, co w przygotowaniu nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Pogrzewasz tylko mleko roślinne, najpierw dodając łyżkę chii, potem stopniowo i powoli wsypując kaszkę orkiszową bio, mieszając cały czas by nie powstały grudki. Na końcu przelewasz tężejący eser do miseczki, układasz świeże listki  bazylii (pamiętaj żeby wstępnie je opłukać) i na sam koniec, posypujesz odrobiną kakaa. 



---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koktajl z "zielsk"

moja nazwa - "Uśmiech wegetarianina" 

A teraz coś na osłodę dnia wraz z letnim orzeźwieniem.
koktajl na bazie soku pomarańczowego oraz z duża ilością 'zielsk".

SKŁAD:

  • sok pomarańczowy
  • 2 banany
  • garstka truskawek/poziomek
  • dużo rukoli, listków selera, świeżej melisy bądź mięty, roszponki, natki pietruszki





 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Orzeźwiający koktajl z nerkowcami, truskawkami, stewią i szpinakiem!



 Ostatnio eksperymentuję łącząc nietypowe składniki. Często wykorzystuję to, co mam w domu. Czasem dokupuję składniki, na które mam ochotę danego dnia. Nie trzymam się ścisłych przepisów z książek. Zobacz co wyszło dzisiaj;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Koktajl pomarańczowo - zielony ( w praktyce beżowy;-)):
  • szpinak
  • stewia - 3 listki średniej wielkości
  • mrożone truskawki
  • nerkowce
  • imbir + kardamon
  • BAZA - sok Multiwitamina bez cukru
  • ZMIKSUJ i ciesz się oryginalnym smakiem lata;





Ciekawy w smaku. Zdecydowanie orzeźwia. Idealny na upały. Idealny na trening.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Zielone koktajle !

Warzywna zapikanka!

SEZON na SZPINAK i SZPARAGI

 

  Koktajl szpinakowo-melonowo-pomarańczowy - na SŁODKO

  •  składniki
  • sok pomarańczowy bez cukru
  • melon - 3-5 kawałków
  • szpinak drobno pokrojony
  • imbir + kardamon 
  • zmiksuj! 






 Koktajl szpinakowo - maślankowy - na OSTRO

składniki:
  • 1 opakowanie maślanki
  • szpinak
  • pieprze czarny
  • szczypta soli
  • kurkuma / odrobina słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • zmiksuj!






Zapiekanka warzywno -mięsna
:
  • ziemniaki (umyj, ugotuj w skórkach, obierz i pokrój w talarki)
  • buraki - ugotowane z barszczu (nie wyrzucaj, włącz do zapiekanki!!!),
  • szpinak świeży, umyj, pokrój (podziel na dwie porcje - jedną zużyjesz do koktajli, drugą do zapiekanki);
  • szparagi (instrukcja gotowania poniżej!);
  • kiełbasa/ kurczak - mięso (ja użyłam resztki z grilla po majówce - Ty możesz dodać dowolne mięso);
  • sos  biały - jogurt/ pieprze, czosnek - posiekany na drobno, sól - wymieszaj;
  • na samą górę zapiekanki dajesz szpinak i szparagi, posypując dużą ilością żółtego sera (Gouda, Cheddar).
  • Możesz polać ketchupem.
Składniki ułóż warstwowo, zaczynając od nasmarowania spodu żaroodpornego naczynia olejem i układając najpierw ziemniaki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Wszystkie składniki są już ugotowane, więc w piekarniku podgrzewasz zapiekankę ok 15 minut - do rozpuszczenia się sera na powierzchni.




SZPARAGI

Umyte wrzucasz do wrzącej wody i gotujesz pod przykryciem ok 4-5 minut w lekko osolonej wodzie.
Dobrze zrobione powinny być miękkie na całej długości i dawać się dobrze pokroić bez ciągnącego łyka.


Zawsze wybieraj jak najdłuższe szparagi. Urywasz końce od 3- 5 cm. Końcówki powinny same się dać ułamać z odgłosem lekkiego "pyknięcia".


SMACZNEGO!!!!!!


  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

  Deser bez cukru, po treningu



DESER ten nie zawiera ani grama cukru oraz żadnego jego, słodkiego zamiennika. Smakuje wybornie!





WYKONANIE:
  • twaróg półtłusty/chudy- 200 lub więcej g! - rozdrabniasz, dodajesz śmietanę i rozcierasz dalej aż do prawie, jednolitej masy;
  • śmietana - 12% - 1-2 łyżeczki;
  • cynamon (ilość według uznania - dokładnie tyle, ile lubisz) - dodajesz to roztartej masy;
  • imbir - szczypta, bez przesady - dodajesz do roztartej masy;
  • mrożone truskawki ( zostaw chwilkę, by trochę rozmiękły) i pokrój w talarki;
  • jabłko - zetrzyj na tarce i podduś na patelni ( na 1/2 łyżeczki masła oraz 2-3 łyżkach wody i pod pokrywką) - dusisz ok 5 - 10 minut 
Wszystko ładnie układasz w podanej kolejności  ( w miseczce, kubku, czym chcesz) - TRUSKAWKI   NA SPÓD, twaróg po środku, jabłka na wierzchu.



  • Apetyt na jabłka, cynamon (da wrażenie słodkości twarożka) , truskawy (one nam głównie nadadzą słodki smak, puszczając jeszcze trochę soku) + białko zawarte w twarożku (18,7 - w 100g - w zupełności wystarczy// 18,7 x 2 - w 200g  = 37,4g - aż nadto!). 
  • Coś słodkiego i coś "białkowego" po treningu;-))


 Deser możesz łatwo spakować (ja zawijam szklaną miseczkę folią) i zjeść w klubie.

 SMACZNEGO    FIT    ŁASUCHY!!!!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 KOKTAJLE:

 - przed i po treningu

- w dni regeneracji

 

Koktajl przed treningiem oraz w trakcie regeneracji

     Nietypowy, intrygujący, mający orzeźwiający smak. Doskonały na szybkie śniadanie 30 minut przez poranną przebieżką lub innym treningiem.
Doskonały w dni regeneracji mikrouszkodzeń włókien mięśniowych. Zawiera dużo kwasów omega - 3 , żelaza, potasu, witaminy A oraz E i wiele,wiele innych dobrodziejstw.
Popatrzcie i wypróbujcie przepis koniecznie!



SKŁADNIKI:
  • 1 burak średniej wielkości (zetrzyj na drobno)
  • 1 marchewka- zetrzyj na drobno
  • 1 banan
  • melon- 3-5 kawałków
  •  mrożone truskawki/borówki - garść solidna
  • sezam ziarno - 2 - 3 łyżki
  • len mielony - 2- 3  łyżki 
  • odrobina wiórków kokosowych + 1/2 łyżeczki miodu (nie przestrasz się buraka i marchwi;-D)
  • imbir+cynamon+kardamon (po 1.3 łyżeczki)
  • 1 łyżka ziaren chii
  • woda kokosowa 250 ml (ewentualnie mleko roślinne o jak najbardziej naturalnym składzie bez chemii) + jogurt naturalny  mały 150ml (polecam Krasnystav z dużą zawartością wapnia)
  • Zmiksuj wszystko razem bez obaw.
  • Koktajl będzie gęsty, treściwy, sycący i o to chodzi!











Rano, na śniadanie, możesz dodać do niego 2-3 łyżki ugotowanych płatków owsianych, jęczmiennych bądź orkiszowych. Tak skomponowane śniadanie, da Ci POWERA na następne 4 godziny!!!

SMACZNEGO!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Orzeźwiający koktajl po treningu - chia, len, dynia, imbir

BEZ CUKRU
  • 1 łyżka chii
  • 1-2 łyżki lnu złotego, mielonego (32g białka/100g)
  • 1/4 łyżeczki imbiru i kardamonu
  • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • 1 banan
  • dynia mrożona w kawałkach - ile chcesz
  • mleko kokosowe + 3250 - 350 ml jogurtu naturalnego
  • zmiksuj
  • możesz wziąć w butelce po treningu




 

 *                 *               *

Zielony, wzmacniający koktajl, przed treningiem

    Zielono mi, zielono!
WIOSNA!




Przepis:

  • rukola
  • rukiew wodna
  • odrobina rzeżuchy
  • 2 listki świeżej mięty
  • 2 banany
  • 1 jabłko
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżki miodu naturalnego
  • sok wyciśnięty z 2-3 pomarańczy (możesz dodać całe cząstki i wlać odrobinę soku pomarańczowego dla rozrzedzenia)




 Warto odwiedzać polskie bazarki. Znajdziecie tam mnóstwo warzyw, owoców oraz zielsk do koktajli.



Ciekawostka: są już młode marchewki;-)).




Eksperymentu z dodatkami. Szukaj nie tylko na eko bazarkach;-))

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Health food'owy obiad - nuggetsy, warzywne frytki i dipy domowego wyrobu

    Składniki + wykonanie

Nuggetsy:
  • Kurczak lub indyk w dowolnej ilości - rozbij mięso i pokrój w mniejsze kawałki.
  • 2 jajka - rozbełtaj na talerzyku - każdy kawałek będziesz obtaczała w jajku najpierw.Dodaj soli i pieprzu.
  • Mąka - do obtoczenia po wyjęciu z jajek. Ja dałam mąkę orkiszową jasną.
  • Posypka - orzechy włoskie, sezam i płatki owsiane - rozkrusz na drobne kawałeczki tłuczkiem do mięsa.Po obtoczeniu kawałków kurczaka w jajkach i mące, obtocz je jeszcze w tej posypce.
  • Wyłóż nuggetsy na papier do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni ( na ok 25-30 minut).






 GOTOWE:



 Frytki:
  • marchewka  karotka - pokrój na cienkie, długie paski;
  • brukiew (to samo);
  • sos - olej rzepakowy+ rozmaryn+ pieprz, sól, papryka czerwona ostra, majeranek - kawałki warzyw wrzuć do sosu, a potem wyłóż na papier do pieczenia i włóż razem z nuggetsami do piekarnika ( na 180 stopni!!). 
  • Pieczemy równolegle.




DIPy:

  •  Dip barbecue - czerwony - przecier pomidorowy, papryka czerwona, pieprz, sól, czosnek, oliwki, łyżka musztardy, zioła prowansalskie
  • Dip biały - chrzanowo-czosnkowy - chrzan starty, czosnek, pieprz, sol, dip robię na bazie jogurtu Bałkańskiego (gęsty jogurt grecki też może być).
  • Dodatkowo podaj same oliwki z nadzieniem paprykowym bądź marchwiowym.




 CAŁE DANIE:





 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Zupa dyniowa i prosta sałatka - pomysły na pyszny lunch


Sałatka:
  • 1 awokado
  • 1-2 pomidory malinowe
  • sałata rzymski
  • ser żółty o wysokiej zawartości białka i wapnia/ tofu/ ser feta
  • łyżka olejów mix (dynia/rzepak/len- dużo omega-3)
  • odrobina pieprzu czarnego

Zupa dyniowa - krem:
  • dynia pokrojona w kostki + pietruszka
  • ziemniaki (w kostki)
  • marchewka (pokrojona jak najdrobniej)
  • mix dowolnych przypraw
  • ugotuj by warzywa były miękkie
  • ostudź i zmiksuj blenderem
  • ewentualnie dopraw ulubionymi przyprawami: pieprz, szczypta soli himalajskiej, tymianek/majeranek/ bazylia/ biała gorczyca - odrobina/ chilli bądź kurkuma




Znakomite i zdrowe! Weź ze sobą do każdej pracy!
-----------------------------------------------------------------------------------
Czas na zdrowy lunch!






  "Szybki",

zdrowy,

 nieskomplikowany,

przygotujesz w 5 minut.


Oto co wybrałam;-))











SMACZNEGO;-))
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Daj kubkom smakowym trochę przyjemności...

 Mózgu zachcianki, żołądka przyjemności. Tyle radości i różnorodności.
Temperatura nam spada i mój jadłospis zaczyna przeżywać prawdziwą metamorfozę.
Czy wy też tak macie?

    A poważnie. Klika nowych odkryć "cheat meal"(patrz czipsy z patatów, czekolada gorzka wzbogacona kawałkami karmelu) oraz stare, dobre witaminki w owocach dostępnych wszędzie późną jesienią. Do wszystkiego dodaję jeszcze ostre papryczki oraz Czystka  - czyli coś co wspomoże układ odpornościowy.
Chilli najlepiej jeść jak już masz totalnie zatkany nos i nie czujesz żadnych smaków. Oczywiście z serkiem kozim, fetą i listkami szpinaku dostępnymi teraz w każdym hipermarkecie.

     Melisa pomoże wieczorem ukoić nerwy przed snem a herbatka z owoców dzikiej róży przyda się nie tylko trakcie kurowania przeziębienia. Zamiast wypijania dziesięciu zielonych herbat dziennie (podnoszących jednak ciśnienie krwi...zawiera od 2,5-4% teiny ), lepiej jest poprzestać na jednej zielonej rano i pić raczej owocowe i owocowo-ziołowe herbaty. Pomyśl o tym drogi/a czytelniku/czko. W życiu nie można z niczym przesadzać.

   Orzechy? Ostatnio wolę się pobawić się troszeczkę w rozłupywanie. Stary dziadek do orzechów jeszcze funkcjonuje nieźle. Całość najlepiej uskuteczniać przed telewizorem oglądając wieczorem propozycje filmowe TV..P/N lub każdego kanału godnego nieprzeginającego z kitami-hitami. Oczywiście zanim zasłużymy na tę upragnioną chwilkę leniuchowania, lecimy na trening i dajemy z siebie 200 %!

Dynia króluje w mojej jesienno-zimowej quchni. Zupy, przetwory, pieczona dynia makaronowa na wszelkie sposoby przyprawiana. Takie posiłki doceni każdy marudzący nad zupą mężczyzna.
Pestki dyni warto osuszyć. Zawsze dodaje je do własnoręcznie robionej mieszanki (orzechy, pestki dyni, żurawina - kupiona na bazarku i wysuszona w piekarniku). Bez konserwantów.

NA zakończenie dodam tylko, że ostatnio zaczynam uskuteczniać dużo treningów w tygodniu. Joga - praktyka 2- 3 x, pilates po kursach IFAA (mat I + II) = codzienna praktyka plus rozkręcanie treningów dla Was na bloga (będą filmiki z pilates;-)), trening siłowy na trx i kołach wraca do łask nie mówiąc już o obwodowym z użyciem piłek, obciążeń, bosu, rollerów i innych dostępnych urządzeń;-p. Podrasowuję  osobisty system treningów personalnych (coś bardziej autorskiego). W pracy klubowej zmiany się poważne szykują i być może zobaczycie mnie w zupełnie innym miejscu niedługo. Trzymajcie kciuki!

Ser kozi nisko solony
Po prostu lubię;-D

" Sezonówki"
 O tej porze roku królują u mnie w kuchni.
Orzechy wszelkiego rodzaju. Teraz czas na łupanie laskowych. Banany - niezastąpiony posiłek po treningu.
Cytrusy - obecnie czas na mandarynki. Są naprawdę słodkie i soczyste.
Jabłka i gruszki, niezastąpione.


Pigwy z własnego ogródka jeszcze. Doskonale nadają się do herbaty. Odkrój kawałek i wrzuć podczas zaparzania. Herbata zyska łagodny posmak owocu.
Papryczki chilli, różne rodzaje ostrych papryczek. Na bazarkach można kupić na sztuki. 7 kosztuję nieco ponad złotówkę.
Dynia - czas na zupy, dżemy i koktajle z dodatkiem dyni. Dodatkowo zawszę susze jeszcze pestki z dyni.


 Nietypowe czpisy z patatów

Skład na zdjęciu. Nachodzi cię czasami ochotą na fast food? Te czpisy to wspaniały pomysł na "cheat meal" albo uzupełnienie kateringu imprezowego. Ciekawa propozycja z LIDL'a.
Smakują całkiem nieźle, powiedziałabym że nawet lepiej od klasycznych chipsów.


 Czekolada gorzka 
 "Szybkie węgle" potreningowe. W pierwszym momencie tuż po zakończeniu ćwiczeń wytrzymałościowych/ siłowych. Czemu nie?
 Prosto z LIDL'a


 Herbatki owocowe i ziołowe
LIDL - dzika róża i melisa. Niecałe 2 złote za opakowanie.


Czystek 

Kupiłam dzisiaj w aptece na próbę. Zobaczymy jak się sprawdzi kuracja wzmacniająca układ odpornościowy przed zimą.


 Sposób zaparzania na zdjęciu poniżej.
Artykuł o CZYSTKU na : Moich asanach <<KLIK>>.
Zapraszam do czytania;-)


P.S
Już wkrótce obiecany przepis na masło orzechowe z nerkowców.
C>D>N
Po prostu MNIAM!!!!!!!!!!!!!!!!! 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZIELONY KOKTAJL na odporność

 Smoothie - koktail zielony, jesienny!

Jesień to czas na jarmuż, pietruszkę, banany  i pomarańcze:


  • świeży jarmuż
  • listki szpinaku lub roszpunki
  • natka pietruszki
  • sok pomarańczowy 
  • 1-2 banany
  • dowolna ilość tak jak lubisz!
  • BOMBA WITAMINOWA!!
    pij jedną szklankę codziennie, wzmocnisz układ odpornościowy!!!!








----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kupuj w dobrej cenie, gotuj zdrowo!
Nowy cykl o zdobywaniu zdrowego jedzenia (wybieram dobre produkty) w ludzkiej cenie;-))
Przeglądam oferty spożywcze popularnych marketów!

LIDL

Promocje LIDLa

HITY LIDLa! - jak kupować zdrowo i z głową?

    Jak jeść zdrowo za małe pieniądze? Jak kupić coś co nie zostało wyprodukowane w Chinach z toksycznych syntetyków?
Zajrzyj do LIDL w ten weekend. Znajdziesz tutaj dużo ciekawych promocji. Zobacz co można kupić!

Wyśmienite zestawy sushi - 9,99zł --.w każdym po10-11 kawałków.
Filety rybne z łososia oraz pstrąga - norweskie hodowle
Rukolę - 3,49 zł/opakowanie -produkt polski.



Banany z Ekwadoru - BIO - cena za opakowanie 3,18 zł - są dojrzałe czyli odpowiednie dla sportowców;-));
Ser bez laktozy Mlekovita - do wyboru SOKÓŁ lub GOUDA
Ser Rocotta - świetny do sałatek - 2,99 zł --> 250 g
Rzodkiewka - pęczek - 0,99 zł

Przeróżne przyprawy. Ceny od 0,79 zł za czystą przyprawę. Powyżej 1 zł za mix paru przypraw.
Cieszę się również z naturalnych lasek wanilii za 4,19zł!!!! Będą świetnie zastępować cukier. Dodam do kawy zbożowej z odrobiną ciepłego mleka i cynamonu.


Ziemniaki 2,5kg - idealne do pstrąga i posiłku PO TRENINGU;-))


 ------------------------------------------------------------

2015 rok - menu o niskim ig
 Zdrowy start!

  • "Szybkie", nieszablonowe


                Lista ulubionych - LUTY                 


.... inspiracje


1. Śniadanie:

  • omlet z mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • miód nawłociowy
  • mrożone jagody
 2. "Drugie"
  • kanapka z twarogiem ( chudy o dużej zawartości białka ), oliwkami i pomidorkami koktajlowymi;
  • kakao (1 łyżka) z imbirem ( 1/3  łyżeczki)i cynamonem ( 1/3 lub 1/4 łyżeczki) (0 % cukru), mleko dowolne (migdałowe, kozie, krowie, sojowe..)

3. Obiad (po treningu)
  • łosoś - grilluj z rozmarynem, solą himalajską, pieprzem na oleju ryżowym;
  • chiński makaron (cienki, biały)- gotuj we wrzątku ok. 3, 4 minuty;
  •  sos do makaronu - miód (łyżka), podprażone ziarna sezamu (dowolna ilość, jak lubisz), sos sojowy japoński, ciemny (do sushi) - wszystko razem na patelnię i zmieszać z ugotowanym makaronem;
  • sałatka - awokado + pomidorki koktajlowe.



Warzywno - owocowe dodatki do codziennego menu!

Zamień swój posiłek w coś wyjątkowego.
Poczuj apetyt na zdrowe i zielone dodatki!
Zafunduj sobie smaczne śniadanie, energetyczny "kop" na początek dnia.

Śniadanie. Słodkie, zdrowe, kaloryczne.
Przed treningiem wymarzone...
  • razowy chleb
  • banan
  • twarożek


Przekąski po treningu
Drugie śniadanie:
  • razowy chleb
  • pasta z tuńczyka (Bio)
  • awokado
  • pestki dyni



Obiad pełnowartościowy 
  • makaron razowy
  •  mix warzyw: marchewka, groszek zielony, seler naciowy - w sosie orientalnym + olej arachidowy, majeranek, papryka czerwona słodka
  • 1 łyżka ziaren sezamowych, podprażonych

------------------------------------------------------------------------------------------
Kategoria "drugie śniadanie"

  • Jogurt naturalny z bakaliami (orzechy dowolne , tutaj włoskie), jagodami mrożonymi, cynamonem i imbirem!
  • Ilość dodatków dowolna!

Kategoria "mocniejsze drugie" śniadanie;-)!
  • Kanapeczki z bułkami orkiszowymi, serkiem białym (twaróg półtłusty o zawartości białka 18 g/ 100 g), por pokrojony w dowolne kształty, pieprz i sól himalajska.

W kategorii "szybkie", w biegu, w pośpiechu, zaraz po treningu lub do podgryzania w pracy, jeżeli pracodawca nie przewiduje dla ciebie lanchu.
  • Batony białkowe Alevo o zawartości białka - 15 g / w jednym batoniku. Smak kakaowy. 
  • Pestki dyni, pochodzące z UE (nie z Chin;-))- a zawsze szukam takich "nie z masówki azjatyckiej";-D.



 ------------------------------------------------------------------

Zdrowe przekąski

Number 1 !

Ladies & Gentlemen, przedstawiam omlet z mąki orkiszowej i kakao z naturalnym miodem, orzechami włoskimi i jabłkiem.
Znakomicie sprawdza się jako lunch, deser, obiad ( po treningu wzbogacony o 3 łyżki odżywki białkowej ) lub po prostu energetyczna przekąska.



Składniki: 
  • mąka orkiszowa - 1 -2 łyżki ;
  •  kakao odtłuszczone (bogate w magnez;-))- 1 łyżka;
  • 2 jajka ( pianę z białek ubijamy oddzielnie);
  • smaż na oleju ryżowym lub arachidowym (bogatym w kwasy omega)

  Number 2 !

 Owsianka z mrożonymi malinami.
Na mleku krowim, kozim lub roślinnym. Do wyboru;-)).
  • 3  łyżki owsianki + 1/4 torebki mrożonki z malinami.
  • Do wszystkiego kubek zielonej herbaty Matcha.
Na śniadanie lub szybki posiłek przed treningowy. Zjedz na 1,5 godzinki przed wyjściem na trening.


Number 3 !

Domowy zestaw ulubionych, zielonych herbat.
1. Matcha- oryginalna, japońska,
2. MAYO - biała herbata- sypana, liściasta, do zaparzania w sitku,
3. Lipton- Sencha- herbata zielona, aromatyzowana, w wygodnych torebeczkach  przeznaczona do szybkiego zaparzania.


Number 4 !

Podręczne mrożonki. Zawsze przydatne.Dobre do każdego dania.
1. Mrożone truskawki (doskonałe do owsianek, jogurtów, koktajli smoothies),
2. Mrożone jagody (doskonałe do owsianek, jogurtów, koktajli smoothies),
3. Groszek zielony (dodatek do obiadu, luchu, lub warzywnej sałatki- przekąski po treningu),
4.  Szpinak (zielony dodatek do każdego obiadu, do mięs).
Absolutne "must have" w każdej lodówce. uzupełniacze zdrowych posiłków, łatwe do przyrządzenia i dodania do każdej zdrowej potrawy.




 -----------------------------------------------------------------------------

Zdrowe przekąski

     Czyli jak nie skusić się na wysokokaloryczny i przesłodzony produkt, gdy pracujesz przed komputerem.
Masz chwilkę zwątpienia w swoje "fit" postanowienia. Pochmurne niebo i niskie ciśnienie skłaniają cię do kupienia małej paczki ciasteczek. Masz inny powód lub wymówkę.

Punkt 1.
  Zacznij dzień od mocne zielonej herbaty. Japońska Matcha. Mocniejsza os popularnej Senchy. Zielona. "Trawiasta". Lepsza od kawy i pobudzaczy. Posłodzona 1 dużą łychą miodu wielokwiatowego ( po ostygnięciu do letniej temperatury). Całość zwieńczona zjedzeniem pięknego, czerwonego jabłka.
  Oczywiście, to rytuał, powtarzany przeze mnie zimą, przed śniadaniem.
Na śniadanie jem dowolny, zdrowy posiłek: owsiankę, jajecznicę z zielskiem, 4 kanapki z twarogiem, papryką, rukolą i rzodkiewką.




Punkt 2.
Mała "zachcianka"
Koktajl z Hortexowskiej mrożonki.
 Hortex - owoce leśne: maliny, porzeczki czarne i czerwone, truskawki - wszytko co dusza i żołądek zapragnie! Mleko - dowolne: kozie, krowie, roślinne. 1 łyżeczka imbiru i cynamonu, 2 łyżki miodu wielokwiatowego. Nasiona chia - moczone z wodzie przed 20 minut. Dodaję zawsze do koktailu.
DO wszystkiego dokładam dwie kromki chleba razowego z masłem albo oliwą z oliwek, olejem arachidowym, z orzechów włoskich, avocado lub sezamowym na zimno tłoczonym). Do tego świeży por, pokrojony drobno - w dużej ilości. Szczypta tymianku.







-----------------------------------------------------------------------------------------------


Zdrowy, szybki i prosty obiad dla 4-osobowej rodziny


Oszczędzaj czas!
Odżywiaj się zdrowo!
Przepis na zapiekankę mięsno - warzywną. Porcja dla 4 osób:

  • 4 małe brokuły - gotujesz na parze;
  • 2 puszki kukurydzy;
  • 1 kg ziemniaków - myjesz i gotujesz w skórkach - obierasz;
  • 1,5 kg marchwi karotki - gotujesz w skórkach - obierasz;
  • kurczak - pokrojony w kostki i grilowany 15- 20 minut;
  • Sos  - dip:
  • jogurt grecki typu light;
  • pietruszka - natka;
  • olej arachidowy/ lniany - 1 - 2 łyżki;
  • mix przypraw do sałatek, bez konserwantów i chemii w jakiejkolwiek postaci!;
  • 1-2 łyżki wody  ;
  • wszystko wymieszaj ze sobą starannie. ;
  • Do wysmarowanej masłem lub olejem ryżowym, żaroodpornej brytfanki, wkładamy warzywa i mięso warstwami. Na końcu polewamy sosem.

W piekarniku o temperaturze 180st, zapiekamy ok 30min do 40 min ( czas uzależniony od ilości warstw naszej zapiekanki).


Oszczędzaj czas!
Odżywiaj się zdrowo!
SMACZNEGO!


                                       
--------------------------------------------------------------------

Praktyczne rady!

Przepis godny polecenia.
Jeszcze nie próbowałam ale mam zamiar w najbliższym czasie.
Domowa biała czekolada

Jak prawidłowo obrać owoce?


    Na pewno uprawiasz sport. Trenujesz dbając o zdrowe odżywianie się. Uwielbiasz owocowo - warzywne koktaile - "smoothies". Wybierając najbardziej popularne i zdrowe produkty, często wkładasz do koszyka kiwi, mango, owoc granatu lub arbuza. 
  W okresie jesienno - zimowym zaczyna się sezon na piękne i świeże cytrusy z Hiszpanii, Grecji, Włoch oraz innych gorących krajów spoza UE.
   Przesycone drogocennymi witaminami, których nam akurat zaczyna brakować, stanowią nie lada gratkę dla wszystkich miłośników zdrowego trybu życia. 
Już dawno zamroziliśmy nasze truskawki i maliny. Zrobiliśmy kilka domowych dżemów z jagód. Teraz czas na pomarańcze, cytryny, grejpfruty i kiwi.
Panie i Panowie. Przedstawiam prawidłowe techniki obierania owoców.
 Mycie owoców
    Wszystkie owoce cytrusowe myjemy zawsze pod zimną wodą. Zmywamy wówczas pestycydy i przeróżne środki grzybobójcze - czyli ten biały nalot o pudrowej konsystencji, znajdujący się na skórce owoców. 
  Jeżeli wsadzisz owoc pod gorącą lub ciepłą wodę, całe chemiczne świństwo wniknie przez skórkę do wnętrza i skazi miąższ. Następstwem tego postępowania będą alergie skórne oraz pokarmowe.

Koniec z rozwalaniem miąższu!
Kiwi

Oddzielamy skórkę łyżeczką!

 źródło: tumblr.
Granat

 Co zrobić, żeby go nie rozwalić?
Jak nie ubrudzić się tryskającym sokiem?
Przekrój owoc w poprzek czyli w jego osi poziomej - dokładnie w połowie.

  źródło: tumblr.

 Mango     
                
Użyj szklanki!

  źródło: tumblr.

 Pomarańcza

Przekrój owoc w poprzek czyli w jego osi poziomej - dokładnie w połowie.
Miąższ w jednym kawałku.
Teraz spokojnie możesz podzielić go na cząstki.

  źródło: tumblr.

 Arbuz

Małe sześciany do sałatki owocowej.
Estetyczne i smacznie wyglądające.


  źródło: tumblr.

 źródło: tumblr.




 Przepisy!

----------------------------piątek, 12 września 2014 ---------------------


Robimy dyniowego smoothie!


  Smoothie ze świeżej dyni, bananów oraz przeróżnych dodatków. Możesz go zjeść jako pierwsze danie obiadowe czyli  warzywno - owocowy chłodnik z grzankami np.

W roli głównej dynia z bananami






Potrzebujesz :
  •  2 ćwiartki dużej dyni ( pokrój a kostki i ugotuj, poczeka aż ostygnie) ;
  • 2 banany;
  • mleko ( dowolny wybór - kozie, krowie, kokosowe, migdałowe);
  • Miód - 1 łyżka ( miód jasny - mniszkowy, nawłociowy, rzepakowy);
  • Szczypta cynamonu i imbiru;
  • W wersji po treningowej ( duuuużo węgli) dodaję łyżeczkę cukru z naturalną wanilią i kardamonem;
  • Płatki kokosowe- 1/2 łyżki;
  • MIKSER


 FINAŁ!
 Smacznego!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tarta gryczana z kalafiorem, kukurydzą  i koperkiem.
Porcja dla 4 osób

danie główne:

  • Ciasto na tartę- po zmiksowaniu pierwszych trzech składników, dolej zimnej wody i dodaj szczyptę soli. Ciasto rozwałkuj do rozmiarów formy, włóż na 30 minut do lodówki, wyjmij i przez 15-20 minut piecz w piekarniku rozgrzanym do 200st. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy masa jest już sucha (nakłuwasz ciasto drewnianym patyczkiem, po wyjęciu nie mogą pozostać na nim lepkie kawałki masy).
  • 250 g mąki gryczanej + 100 g białej, tortowej
  • 1 łyżka otrąb żytnich 
  • 100 g masła ( margaryny )
  • szczypta soli
  •  pół szklanki zimnej wody
  •  Farsz -łączysz wszystkie składniki i zapiekasz na cieście już podpieczonym (wyjmujesz ciasto po 15-20 minutach pieczenia i rozlewasz na wierzchu półpłynny farsz). Ciasto z farszem pieczesz jeszcze przez 15 minut.
  • 3/4 średniego kalafiora ( pokrój na małe kawałeczki)
  • 1 puszka (dużą) kukurydzy
  • 1 pęczek koperku
  • 250 ml śmietany 18 %
  • 3 jajka (całe) - zielononóżki

                             sałatka:

3 pomidory malinowe (duże)
1/4 naszego kalafiora
1/3 pęczku koperku
1 duża feta
szczypta soli i  czarnego pieprzu

Tarta - danie główne

Sałatka

----------------------------------------------------------------

-------------------czwartek, 31 lipca 2014----------------


Omlet z otrębami i borówkami


"Upalny obiadek"

   Kolejny przepis na omlet bez dodatku cukru i soli. Zdrowy, lekki i pożywny. Bez sztucznych dodatków.
Można go przyrządzić również na ostro z mięsem (kurczakiem, indykiem, wędzonym łososiem). Ja pokazuję Wam wersję na słodko. Niedługo opublikuje również przepis z wędzonym łososiem;-)!

Przepis na 2 omlety:
  • 4 jajka  ( oddzielasz żółtka od białek i ubijasz białka mikserem na gęstą, białą, sztywną masę, nie ruszającą się z miejsca nawet po przekręceniu naczynia do góry dnem)
  • ok 8 łyżek mąki gryczanej lub więcej ( dodając mąkę obserwuj konsystencję masy, nie może być "lejąca", musi mieć konsystencję podobną do charakterystycznej dla jogurtu Bałkańskiego lub gęstej śmietany 35%);
  • łyżka wody gazowanej ( ciasto zyska puszystą i lekką konsystencję);
  • do ubitej piany dodajesz najpierw żółtka a potem powoli, łyżka po łyżce mąkę gryczaną;
  • na samym końcu dodaj 2-3 łyżki otrąb razowych lub pszennych;
  • podgrzej olej ryżowy / arachidowy / olej z winogron - do smażenia, na patelni i wlej masę;
  • smaż początkowo na średnim ogniu i szybko oraz delikatnie odwróć omlet na drugą stronę, gdy tylko zauważysz, ze spód już się zarumienił, a góra się ścięła;
  • drugą stronę smaż już na małym ogniu (pilnuj by się nie przypalił na węgiel);
  • co jakiś czas odwracaj omlet (ja odwracam mój nawet do 4-6 x- wierzcie mi, czarny, zwęglony wierzch ciasta nie jest najzdrowszy;-D!

Omlet krok po kroku:


Efekt - na zdjęciu nieco rozmazany lecz smaczny i pożywny w rzeczywistości;-D!
 Duży omlet, zajmujący całą powierzchnię talerza obiadowego;-)
Omlet smarujesz miodem i podajesz z ulubionymi owocami. Wybrałam borówki, ponieważ mamy sezon na nie w pełni.

S M A C Z N E G O !


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuchenne inspiracje

Blogowe i fitnessowe inspiracje. Zdrowe dania i śniadania.
Obiady, przekąski. Szybkie, długo robione, zwyczajne i oryginalne.
Mój mix-fix kulinarnych eksperymentów.
Ważny dla zdrowia i urody;-)!

1.Czerwone owoce goji - podobno teraz najzdrowsze. Poważnie pisząc, świetne na wzrok dla wszystkich pracujących długo przed komputerem;-).
2.Moja ulubiona Chia. Świetny dodatek do jogurtów. Dzienna porcja to łyżeczka, nie więcej;-)





 -----------------------------------------------
Moje przepisy

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
SMOOTHIES!
  • Jagodowy- alternatywa na przesilenie i całą zimę.
Zimą oraz bardzo wczesną wiosną nie mamy jeszcze świeżych owoców. Te, które są sprowadzane np.:mango, cytrusy, winogrona, olbrzymie, "dmuchane truskawki, są sztucznie "pompowane" przeróżnymi środkami wzbogacającymi oraz bardzo często posypywane środkami ochronnymi, przeciw grzybom czy pestycydami (biały puder na skórce). 
 Wszystko wygląda pięknie i jak nam wiadomo, mango to jeden z najpopularniejszych ostatnio owoców.  Czy wiecie jednakże, iż właśnie te środki ochronne powodują więcej szkód w ludzkim organizmie ( np. alergie) niż mogły by wynieść sumaryczne korzyści wywoływane przez cenne dla zdrowia witaminy zawarte w tych owocach?
   Dlatego najlepsze i najzdrowsze  zimowe smoothie możemy zrobić z owoców mrożonych, zebranych latem. Polecam mrożone jagody (made in Poland) firmy Hortex, mrożone maliny i truskawki. Popatrzcie sami.

Skład mojego smoothie:
1 opakowanie mrożonych jagód ( Tesco)
1 L maślanki
2 łyżki stewii
  • porcja na 4 osoby!!!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naleśniki z mąki gryczanej

Miamu mniam!
 
Naleśniki z mąki gryczanej. „Cud miód!”
    Ostatnio z braku czasu na ugotowanie czegoś ciekawszego byłam skazana na tradycyjny posiłek trenera w pracy: ryż, marchewka, kurczak w pudełeczku. Zdrowe odżywianie w pracy daje świetne efekty ale co się z nami dzieje gdy znudzi nam się „rutynowy” posiłek? Żołądek zaczyna wytwarzać mniej soków trawiennych gdy smak naszych potraw jest ciągle ten sam. Nie mówię tutaj o każdym posiłku w ciągu dnia tylko o obiedzie. Spróbujcie przez kilka dobrych dni jeść na obiad mniej więcej to samo, czasami zmieniając troszeczkę skład. Postanowiłam zatem wrócić do „źródeł”, czyli etapu życia kiedy mieszkałam w akademiku i przeżywałam klasyczną „fazę” na różnego typu naleśniki i tortille. W tamtych czasach odkryłam właśnie tą niesamowitą mąkę gryczaną i opracowałam prosty przepis na naleśniki. Zdrowe, sycące o niższym indeksie glikemicznym od klasyków z białej mąki. Koniec z nudnym posiłkiem trenera. Czas na zrobienie tych cudeniek zawsze się znajdzie;-)!!! Są rewelacyjne ponieważ można usmażyć je jednego dnia, wsadzić do lodówki i spożywać jeszcze przez następne dwa dni. Na ciepło albo na zimno, wybór należy do ciebie. Sami popatrzcie jakie to łatwe. Razem ze zrobieniem ciasta cały proces przygotowania naleśników zajmuje 30-40 minut. Smażysz każdy naleśnik osobno do momentu aż zobaczysz, że spód lekko się zarumienił ( delikatnie w niektórych miejscach „przybrązowił”).
Skład:
  • Mąka gryczana-250g
  • Woda-400ml
  • Jajka- 2 całe
  • Sól – Himalajska-1/2łyżeczki
  • Czarnuszka – ziarna- 1-2 łyżeczki
Sposób przyrządzania:
 Umyj i rozbij dwa jajka. Wlej całą ich zawartość do miski. Przygotuj 400ml wody o temperaturze pokojowej. Odsyp 250 g mąki gryczanej. Przygotuj ½ łyżeczki soli ( w mojej wersji używam soli himalajskiej;-)). Do jajek wlej całą wodę i rozbełtaj tak aby żółtka zlały się w jednolita konsystencję. Dodaj odrobinę czarnuszki ( 1 łyżeczka do 2 łyżeczek- jak lubisz). Dosyp soli. Zamieszaj. Na zacznij wsypywać mąkę po jednej łyżce i mieszaj intensywnie, tak by nie dopuścić do powstania grudek.




   Ostrożnie dodawaj mąkę i obserwuj konsystencję. Postaram się wytłumaczyć tutaj jaka jest najlepsza konsystencja. Ciasto nie może być płynne tylko ciągnące, wolno lejące się z łyżki. To najtrudniejszy moment. Lepiej zatem, żebyś na początku zrobiła nawet ciut gęstsze ciasto niż zdecydowała się na zostawienie płynnej konsystencji.

dodawanie mąki + mieszanie
konsystencja ciasta
  Przygotuj patelnie i olej do smażenia ( polecam Oliwiera z omega 3!). Rozprowadź delikatnie niewielką ilość oleju na powierzchni patelni i nabierz pełną chochelkę ciasta naleśnikowego. Rozlewaj ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni. Odstaw naleśnika do smażenia i co jakiś czas sprawdzaj spód czy jest już lekko zarumieniony. Naleśnika odwracaj ostrożnie, drewnianym widelczykiem i drewnianą łyżką, nie zarysujesz tym sposobem teflonowej powierzchni patelni i nie zrobisz w swoim dziele dziur.


GOTOWE!!!


    Możesz jeść je w formie tortilli, wsadzić do środka kawałki kurczaka, fetę i rukolę, wszystko ładnie zawinąć w rulonik- wersja na drugie śniadanie zamiast kanapki do pracy. Koleżanki będą zaglądać z lekką zazdrością i pytać co masz w pudełku. Zdrowa gryczana tortilla! Możesz wybrać klasyczną wersję obiadową- naleśnik z pomidorami ,fetą , kurczakiem i cebulą na ciepło, jeśli tylko masz czas i jesteś w domu.

 Smacznego;-D


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omlet z kaszy gryczanej:
Przepis na dwa omlety z mąki gryczanej ( skutecznie podniosą poziom twoich endorfin bez dokładania ci zbędnej tkanki tłuszczowej;-)).
Baza- omlet:
·         2 jajka
·         Szczypta soli
·         3-4 łyżek mąki gryczanej
·         Olej kokosowy ( do pieczenia na patelni teflonowej przeznaczonej do naleśników – zależnie od jej średnicy: mała – 1-1,5 łyżeczki oleju; duża 1 łyżka oleju)
   Oddziel żółtka od białek. Ubij gęstą i sztywną pianę z białek i dodaj żółtka. Wymieszaj wszystko dokładnie i zacznij dodawać mąkę łyżkami. Mieszaj masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Rozgrzej olej  kokosowy na patelni  i wylej masę. Pilnuj by omlet nie spalił się z żadnej strony. Przewracaj ostrożnie by pozostał w jednym kawałku.
Nadzienie- czyli to z czym warto go zjeść:
Moje propozycje to:
·         w wersji na ostro lub słono:  ser kozi/feta, pomidory, oliwki, kurczak
·         w wersji na słodko:  miód malinowy, suszone morele ( ekologiczne, bez konserwantów)

-------------



Jarmuż - zdrowe przepisy!

   
      Specjalnie na życzenie czytelniczek! Kolejny przepis z jarmużem;-))  
Plus mały bonus- przepis na szybki, 10-cio minutowy kompot, bez cukru, tylko z miodem! Super orzeźwiający. Trzymaj go w lodówce;-))



Sałatka z jarmużem:

  • Jarmuż- pokrojony drobno
  • 2 pomidory (malinowe najlepsze!)
  • 1/4 ząbka czosnku - posiekaj drobno
  •  chudy boczek ( dużo mięsa, zero tłuszczu- popatrz uważnie podczas kupowania;-))
  • boczek z czosnkiem podsmaż na patelni ( na oleju ryżowym lub winogronowym -przeznaczonym do smażenia)
  • przyprawy- rozmaryn, odrobina pieprzu, świeża bazylia posiekana na drobno, szczypta soki himalajskie
  • łyżeczka oliwy z oliwek!
  • sałatkę z jarmużem podawaj z fasolką;-))
  • I GOTOWE!!!!

MNIAM!

  • Kompot "30 st!" - Jabłka + borówki ( bez cukru) po ostygnięciu do temperatury pokojowej, słodzisz 2-3 łyżkami miodu/ 1 l.    Możesz podawać z kostkami lodu;-)))

----------------------------------------------------

Omlet z otrębami i borówkami

Przepis na 2 omlety:

  • 4 jajka  ( oddzielasz żółtka od białek i ubijasz białka mikserem na gęstą, białą, sztywną masę, nie ruszającą się z miejsca nawet po przekręceniu naczynia do góry dnem)
  • ok 8 łyżek mąki gryczanej lub więcej ( dodając mąkę obserwuj konsystencję masy, nie może być "lejąca", musi mieć konsystencję podobną do charakterystycznej dla jogurtu Bałkańskiego lub gęstej śmietany 35%);
  • łyżka wody gazowanej ( ciasto zyska puszystą i lekką konsystencję);
  • do ubitej piany dodajesz najpierw żółtka a potem powoli, łyżka po łyżce mąkę gryczaną;
  • na samym końcu dodaj 2-3 łyżki otrąb razowych lub pszennych;
  • podgrzej olej ryżowy / arachidowy / olej z winogron - do smażenia, na patelni i wlej masę;
  • smaż początkowo na średnim ogniu i szybko oraz delikatnie odwróć omlet na drugą stronę, gdy tylko zauważysz, ze spód już się zarumienił, a góra się ścięła;
  • drugą stronę smaż już na małym ogniu (pilnuj by się nie przypalił na węgiel);
  • co jakiś czas odwracaj omlet (ja odwracam mój nawet do 4-6 x- wierzcie mi, czarny, zwęglony wierzch ciasta nie jest najzdrowszy;-D!

Omlet krok po kroku:


Efekt - na zdjęciu nieco rozmazany lecz smaczny i pożywny w rzeczywistości;-D!
 Duży omlet, zajmujący całą powierzchnię talerza obiadowego;-)
Omlet smarujesz miodem i podajesz z ulubionymi owocami. Wybrałam borówki, ponieważ mamy sezon na nie w pełni.




--------------------------------------------------------------------


Szybki i zdrowy kompot

   Czasem zamiast smoothiego mam ochotę na ciepły kompot. Zwłaszcza w takie wieczory gdy psuje się pogoda i temperatura znów spada do 3 stopni. Skład kompotu : rabarbar , mrożone maliny i łyżka stewii. Rabarbar nadaje całości kwaskowaty smak trzeba zatem doprawić kompot odrobiną zdrowej słodyczy:-).
Zalej chłodną wodą i zagotuj do zawrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj jeszcze przez 15-20 minut.


Smacznego!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
WITAMINOWE SMOOTHIE


Smoothie z rabarbarem i truskawkami, słodzony miodem;-)

  • rabarbar ( pokrój i ugotuj)
  • truskawki
  • rukiew wodna- 3-4 gałązki ( całe )
  • 1-2 łyżki miodu jasnego
  • odrobinę soku z rabarbaru- rozpuszczasz w nim miód
  • rabarbar
  •  truskawy
  •  rukiew wodna
  •  1-2 łyżki miodu
 bon appetit!

-------------------------------------------------------------Śniadanie z wykorzystaniem powyższego smoothie;-)

"Upalne" śniadanie
  •  Smoothie
  • 2-3 łyżki płatków ( wrzuć na wrzątek na 2 minuty)
  • orzechy nerkowca - 1 -1,5 łyżki

------------------------------------------------------------------------------------------------------

SMOOTHIE- owocowo-warzywny:
  • mrożona dynia- 1/3
  • mrożone/ świeże truskawki- 1/2
  • świeże mango-1/3
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1/2 mleka koziego- 250 ml
  • 1-2 łyżki stewii
  • odrobina imbiru/cynamonu

---------------------------------------------------------------------------------------------------

MALINOWY  SMOOTHIE ( JESIENNO-ZIMOWY)

Przepis:

  • 1 torebka mrożonych malin
  • 2 łyżeczki zarodków pszennych
  • 4 duże jogurty naturalne rozrzedzone odrobiną koziego mleka
  • 2 łyżki stewii 
  • i jedziemy;-)      
  • Zmiksuj na trójce lub czwórce - szybkie obroty;-)!





--------------------------------------------------------------------------------------------------------
OBIADY PROSTE I SZYBKIE   ...
....a zdrowe!

Łosoś w zwyczajnym-niezwyczajnym dressingu;-)!

  • Łosoś-340;
  • Obiad dla 3 osób;
  • Grilluje łososia, ok 15 minut,  posypanego świeżym rozmarynem i bazylią z odrobiną soli himalajskiej oraz pieprzu. Przed przyprawieniem oblewam mięso olejem ryżowym.


Tylko   Zielone------------------





1.  Smoothie z jarmużem:-------------------------



Skład: 
  • liście jarmużu- dowolna ilość;
  • natka pietruszki- liście- dowolna ilość;
  • rozgotowane płatki owsiane - 2 łyżki
  • 1 łyżka oleju arachidowego ( omega 3 i 6 w pakiecie!!!)
  • 1 duży lub 2 duże kefiry -Krasnystav o dużej zawartości białka 400ml
  • rozgotowany rabarbar ( 3-5 gałązek) (i niech cię nie zaskoczy to, że możesz dodać 2-3 łyżki truskawek- do wersji o słodkawym klimacie)
  • do przyprawienia na ostro lub w lekko słodkim klimacie ( ze stewią- ilość 1-2łyżki jak lubisz:-)
  • wszystko zmiksuj w blenderze!

Sałatka z jarmużem  na lunch!-------------------------------


  • jarmuż pokrój na kawałki;
  • dodaj kukurydze z puszki;
  • dodaj sos włoski lub koperkowy: 2 łyżki wody stołowej, 1 łyżka oleju lnianego i wkład ( dowolny sos instant)
  • sałatkę jedz z kurczakiem!

OBIAD ---dodatek do grilowanych szparagów
  • Jarmuż dodajesz świeży, na talerzyku obok szparagów;

A OTO MÓJ PRZEPIS NA SZPARAGI ( bez łyka) :
  • szparagi myjesz, łamiesz końce; obtaczasz w bułce tartej i solisz;
  • na grilownicy bądź patelni rozgrzewasz olej arachidowy;
  • kładziesz przyprawione szparagi na rozgrzanych delikatnie oleju i smażysz od 5 minut aż zrobią się miękkie!

-------------------------------------------------------------------

->"Upalne" śniadanie

Wstajesz rano. 30 stopni. Nie chce ci się jeść a trening za 1,5h? Spróbuj tego;-)




---> "Szybki" lunch

Omlecik z mąki gryczanej z miodem, bakaliami i malinami + kawa orkiszowa z mlekiem kozim + 1/2 łyżeczki stewii :
  • omlet z mąki gryczanej: 
  • smarujesz zaraz po usmażeniu -->:
  • miodem jasnym
  • posypujesz malinami ( mogą być z mrożonki, albo inne świeże owoce)
  • pestkami dyni
  • suszonymi morelami pokrojonymi na mniejsze kawałki
  • łyżeczką wedlowskiego kakaa
  • zjadasz natychmiast



Zdrowe desery                                             

Na bazie serka wiejskiego

Słodki deser bez "fast food'owej "dawki kalorii.
Coś słodkiego, coś na ząb. Serek wiejski z bananem , jeżynami i polany miodem! Do popicia zielona herbata;-))
Zamiast lodów:



*                  *                  *


2 komentarze:

  1. Na któryś z Twoich koktajli na pewno się skuszę :) Wyglądają pysznie;)
    Pozdrawiam, http://przepisnamlodosc.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękki<3! Polecam. A będzie ich jeszcze więcej. Ruszam z akcją ekologiczną od LIPCA!!!

      Usuń

TOP