wtorek, 8 marca 2016

Jarmuż - kilka faktów


 Lepszy na surowo w koktajlu?
 Czy w postaci wysuszonych chipsów lub ugotowany jak szpinak?

Jarmuż 





WARTOŚCI ODŻYWCZE: 

  • witaminy C, K, A, kwas foliowy, witamina B6, tiamina, ryboflawina, niacyna
  • minerały : wapń, żelazo, magnez, potas,   fosfor, sód, cynk
  • przeciwutleniacze - sulforafan (antynowotworowy); karotenoidy - beta - karoten, luteina, zeaksantyna; chlorofil - one też mają działanie antynowotworowe
sulforafan

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.htmlsulor
sulforafan

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
sulforafan

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html


  • Witamina C rozpada się pod wpływem gotowania czyli przy działaniu wysokiej temperatury.  Susząc jarmuż w piekarniku w temperaturze powyżej 100 stopni, tracisz całą witaminę C. Utracisz również znaczne ilości witamin K i A.
  • Lepiej jest robić koktajl z dodatkiem surowego jarmużu. Jarmuż sam w sobie jest bardzo ostry, więc warto złagodzić jego smak przełamując go sokiem pomarańczowym, bananem  i roszpunką.

SUROWY    JARMUŻ 
NAJLEPSZY 
DLA 
ORGANIZMU!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP