Czy w postaci wysuszonych chipsów lub ugotowany jak szpinak?
Jarmuż
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
- witaminy C, K, A, kwas foliowy, witamina B6, tiamina, ryboflawina, niacyna
- minerały : wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód, cynk
- przeciwutleniacze - sulforafan (antynowotworowy); karotenoidy - beta - karoten, luteina, zeaksantyna; chlorofil - one też mają działanie antynowotworowe
- Witamina C rozpada się pod wpływem gotowania czyli przy działaniu wysokiej temperatury. Susząc jarmuż w piekarniku w temperaturze powyżej 100 stopni, tracisz całą witaminę C. Utracisz również znaczne ilości witamin K i A.
- Lepiej jest robić koktajl z dodatkiem surowego jarmużu. Jarmuż sam w sobie jest bardzo ostry, więc warto złagodzić jego smak przełamując go sokiem pomarańczowym, bananem i roszpunką.
SUROWY JARMUŻ
NAJLEPSZY
DLA
ORGANIZMU!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz