wtorek, 12 lipca 2016

Eko zmiana nr 12 - kupuj ekologiczny chleb na zakwasie i przechowuj go w lnianej ściereczce


Dzisiaj czeka mnie eliminacja plastikowego pojemnika na chleb. Zrezygnuję również, całkowicie z kupowania pieczywa, innego niż naturalne, na zakwasie, z razowej, orkiszowej, ciemnej mąki!

Pieczywo na zakwasie przetrwa długi okres, bez pleśni czy wysychania, trzymane w lnianym ręczniczku.
Lniana szmatka jest bardziej ekologiczna od plastikowych pojemników, o czym chyba nie muszę już pisać;-))


Lniany ręcznik, to idealny sposób przechowywania chleba oraz ekologicznych, kruchych ciastek, podczas ponad 30-sto stopniowych upałów. Jeśli nie masz lnianego ręczniczka, owiń chleb bawełnianą, cienką szmatką i trzymaj w zamykanym, wiklinowym koszyku

Plastik, natomiast, szybko się nagrzewa, uwalniając niebezpieczne dla zdrowia substancje...bisfenol A np.



Ten eko zwyczaj zostaje ze mną na zawsze;-))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

TOP