wtorek, 20 sierpnia 2013

OBIAD PO TRENINGU


Wege obiad- prosty przepis dla 4 aktywnych osób:
  • 400g cieciorki i 400g czerwonej fasoli- namocz -zostaw w wodzie na 12 h
  • 2-3 przeciery pomidorowe Pudliszki lub inne
  • 2-3 puszki pomidorów bez skórki ( całych lub pokrojonych w kostki) w sosie własnym
  • makaron- orkiszowy.razowy.biały - świderki!!
  • zestaw przypraw:bazylia,oregano,papryka czerwona słodka,suszone pomidory, sól,pieprz
  • ser żółty cheddar- do starcia
  1. Cieciorkę i fasolę gotujesz do 30 minut- aż będą miękkie. Miksujesz mikserem/blenderem na jednolitą,gładką masę.
  2. Przeciery pomidorowe wraz z zawartością puszek  z pomidorami w sosie własnym wlewasz do duzej miski i dodajesz wszystkie przyprawy- zamieszaj dokładnie.
  3. Makaron gotujesz w zależności od czasu gotowania ( białe szybciej/razowe dłużej).
  4. Masę z cieciorki i fasoli zalewasz sosem pomidorowym z pk..2.
  5. Mieszasz dokładnie.
  6. Nakładasz na ugotowany i ciepły makaron.
  7. Obiad "WEGE" dla drużyny sportowej GOTOWY!!



Miłego gotowania!
I    SMACZNEGO!;-)

2 komentarze:

  1. Hm, też często robię makaron, ale gryczany, ze strączkami, ale jeszcze nigdy ich nie mieliłam :) chyba spróbuję jutro! A 30 minut wystarcza na gotowanie fasolki i ciecierzycy? Bo ja zawsze ciecierzycę gotowałam po namaczaniu 1 h..

    OdpowiedzUsuń
  2. Od 30 do godziny:-). Zależy od kaloryczności gazu w kuchence;-). Zawsze namaczam cieciorkę i fasolę 12 godzin przed gotowaniem- w ciepłej wodzie. Gotuję już we wrzątku i na największym palniku:-). Czasem zdarza mi się korzystać z innej kuchenki i wtedy gotowanie trwa godzinkę rzeczywiście:-). Przepis powyżej jest ekspresowy:-).Ale różnie bywa właśnie z tym gotowaniem!

    OdpowiedzUsuń

TOP