Wege obiad- prosty przepis dla 4 aktywnych osób:
- 400g cieciorki i 400g czerwonej fasoli- namocz -zostaw w wodzie na 12 h
- 2-3 przeciery pomidorowe Pudliszki lub inne
- 2-3 puszki pomidorów bez skórki ( całych lub pokrojonych w kostki) w sosie własnym
- makaron- orkiszowy.razowy.biały - świderki!!
- zestaw przypraw:bazylia,oregano,papryka czerwona słodka,suszone pomidory, sól,pieprz
- ser żółty cheddar- do starcia
- Cieciorkę i fasolę gotujesz do 30 minut- aż będą miękkie. Miksujesz mikserem/blenderem na jednolitą,gładką masę.
- Przeciery pomidorowe wraz z zawartością puszek z pomidorami w sosie własnym wlewasz do duzej miski i dodajesz wszystkie przyprawy- zamieszaj dokładnie.
- Makaron gotujesz w zależności od czasu gotowania ( białe szybciej/razowe dłużej).
- Masę z cieciorki i fasoli zalewasz sosem pomidorowym z pk..2.
- Mieszasz dokładnie.
- Nakładasz na ugotowany i ciepły makaron.
- Obiad "WEGE" dla drużyny sportowej GOTOWY!!
Miłego gotowania!
I SMACZNEGO!;-)
Hm, też często robię makaron, ale gryczany, ze strączkami, ale jeszcze nigdy ich nie mieliłam :) chyba spróbuję jutro! A 30 minut wystarcza na gotowanie fasolki i ciecierzycy? Bo ja zawsze ciecierzycę gotowałam po namaczaniu 1 h..
OdpowiedzUsuńOd 30 do godziny:-). Zależy od kaloryczności gazu w kuchence;-). Zawsze namaczam cieciorkę i fasolę 12 godzin przed gotowaniem- w ciepłej wodzie. Gotuję już we wrzątku i na największym palniku:-). Czasem zdarza mi się korzystać z innej kuchenki i wtedy gotowanie trwa godzinkę rzeczywiście:-). Przepis powyżej jest ekspresowy:-).Ale różnie bywa właśnie z tym gotowaniem!
OdpowiedzUsuń