Naleśniki z mąki gryczanej. „Cud miód!”
Skład:
- Mąka gryczana-250g
- Woda-400ml
- Jajka- 2 całe
- Sól – Himalajska-1/2łyżeczki
- Czarnuszka – ziarna- 1-2 łyżeczki
Sposób przyrządzania:
Umyj i rozbij dwa
jajka. Wlej całą ich zawartość do miski. Przygotuj 400ml wody o temperaturze
pokojowej. Odsyp 250 g mąki gryczanej. Przygotuj ½ łyżeczki soli ( w mojej
wersji używam soli himalajskiej;-)). Do jajek wlej całą wodę i rozbełtaj tak
aby żółtka zlały się w jednolita konsystencję. Dodaj odrobinę czarnuszki ( 1
łyżeczka do 2 łyżeczek- jak lubisz). Dosyp soli. Zamieszaj. Na zacznij wsypywać
mąkę po jednej łyżce i mieszaj intensywnie, tak by nie dopuścić do powstania
grudek.
Ostrożnie dodawaj
mąkę i obserwuj konsystencję. Postaram się wytłumaczyć tutaj jaka jest
najlepsza konsystencja. Ciasto nie może być płynne tylko ciągnące, wolno lejące
się z łyżki. To najtrudniejszy moment. Lepiej zatem, żebyś na początku zrobiła
nawet ciut gęstsze ciasto niż zdecydowała się na zostawienie płynnej
konsystencji.
dodawanie mąki z mieszaniem
prawidłowa konsystencja ciasta
Przygotuj patelnie i
olej do smażenia ( polecam Oliwiera z omega 3!). Rozprowadź delikatnie
niewielką ilość oleju na powierzchni patelni i nabierz pełną chochelkę ciasta
naleśnikowego. Rozlewaj ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni. Odstaw
naleśnika do smażenia i co jakiś czas sprawdzaj spód czy jest już lekko
zarumieniony. Naleśnika odwracaj ostrożnie, drewnianym widelczykiem i drewnianą
łyżką, nie zarysujesz tym sposobem teflonowej powierzchni patelni i nie zrobisz
w swoim dziele dziur.
GOTOWE!!!
Możesz jeść je w formie tortilli, wsadzić do
środka kawałki kurczaka, fetę i rukolę, wszystko ładnie zawinąć w rulonik-
wersja na drugie śniadanie zamiast kanapki do pracy. Koleżanki będą zaglądać z
lekką zazdrością i pytać co masz w pudełku. Zdrowa gryczana tortilla! Możesz
wybrać klasyczną wersję obiadową- naleśnik z pomidorami ,fetą , kurczakiem i cebulą
na ciepło, jeśli tylko masz czas i jesteś w domu.
Smacznego;-D
ale mnie zaintrygowała ta gryka! dla mnie istniała tylko jako kasza do gulaszu i ogórka kiszonego ;) a w ogóle to naleśniki kolorem wyglądają jak z klasycznej mąki choćby te http://zszywka.pl/p/przepis-na-nalesnikisekretem-wspani-11720737.html spodziewałam się, że będą brązowe albo przynajmniej bure ;) podeślę link do Ciebie kuzynce, ona musi niskoindeksowo jeść bo cośtam się jej z trzustka dzieje... na pewno eis ucieszy z tego przepisu :) pozdrawiam! Dora :)
OdpowiedzUsuń