sobota, 29 listopada 2014

Jak prawidłowo obrać owoce?



    Na pewno uprawiasz sport. Trenujesz dbając o zdrowe odżywianie się. Uwielbiasz owocowo - warzywne koktaile - "smoothies". Wybierając najbardziej popularne i zdrowe produkty, często wkładasz do koszyka kiwi, mango, owoc granatu lub arbuza. 
  W okresie jesienno - zimowym zaczyna się sezon na piękne i świeże cytrusy z Hiszpanii, Grecji, Włoch oraz innych gorących krajów spoza UE.
   Przesycone drogocennymi witaminami, których nam akurat zaczyna brakować, stanowią nie lada gratkę dla wszystkich miłośników zdrowego trybu życia. 
Już dawno zamroziliśmy nasze truskawki i maliny. Zrobiliśmy kilka domowych dżemów z jagód. Teraz czas na pomarańcze, cytryny, grejpfruty i kiwi.
Panie i Panowie. Przedstawiam prawidłowe techniki obierania owoców.

 Mycie owoców

    Wszystkie owoce cytrusowe myjemy zawsze pod zimną wodą. Zmywamy wówczas pestycydy i przeróżne środki grzybobójcze - czyli ten biały nalot o pudrowej konsystencji, znajdujący się na skórce owoców. 
  Jeżeli wsadzisz owoc pod gorącą lub ciepłą wodę, całe chemiczne świństwo wniknie przez skórkę do wnętrza i skazi miąższ. Następstwem tego postępowania będą alergie skórne oraz pokarmowe.

Koniec z rozwalaniem miąższu!

Kiwi

Oddzielamy skórkę łyżeczką!

 źródło: tumblr.
Granat

 Co zrobić, żeby go nie rozwalić?
Jak nie ubrudzić się tryskającym sokiem?
Przekrój owoc w poprzek czyli w jego osi poziomej - dokładnie w połowie.

  źródło: tumblr.

 Mango     
                
Użyj szklanki!

  źródło: tumblr.

 Pomarańcza

Przekrój owoc w poprzek czyli w jego osi poziomej - dokładnie w połowie.
Miąższ w jednym kawałku.
Teraz spokojnie możesz podzielić go na cząstki.

  źródło: tumblr.

 Arbuz

Małe sześciany do sałatki owocowej.
Estetyczne i smacznie wyglądające.


  źródło: tumblr.

 źródło: tumblr.




I co wy na to?
:-)

13 komentarzy:

  1. Po obejrzeniu tego filmiku owoce omijam szerokim łukiem, bo boje się, że obieram je źle (żart).

    Naprawdę jestem pod wrażeniem, jak niektóre łatwo się obiera :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dla każdego owocu się sprawdzi, ale jako ciekawostka - super sprawa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mango jest dosyć kontrowersyjne;-))
      Zawsze cienko obierałam skórkę i okrajałam aż do pestki!

      Usuń
  3. Ło matko, a ja się zawsze tak męczę z pomarańczami, że aż ich przez to nie lubię! Kiwi też obierałam jak ziemniaka... Dzięki Anja za ten post!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej pory masakrowałam pomarańcze;-)!
      Teraz wypróbuję ten sposób:-D

      Usuń
  4. Kurcze nie miałem pojęcia o tym że cytrusów się nie myje pod ciepła woda nigdy jakoś na to nie zwracałem uwagi, ale teraz chyba zacznę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze powiedziawszy ten wpis zmienił mój pogląd na świat. Całe życie w błędzie, haha ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pomarańczą jest trudniej niż wpis przewiduje...
      Troszeczkę jeszcze muszę potrenować
      :-)!

      Usuń
    2. Mam dokładnie tak samo;-)

      Usuń
  6. Ale fajny...i ciekawy wpis! ;))) nooo trzeba będzie popróbować tych sztuk obierania ;))))

    OdpowiedzUsuń

TOP