środa, 28 października 2015

Omlet "korzenny" - znakomity dla kichających


  Czasem ochotę mam na coś przypominającego ciasto świąteczne. Dzisiaj wymyśliłam omlet korzenny i przepis ten chcę dedykować wszystkich mocno kichającym i pod pierzyną się kulącym.

Co można zrobić z mąki orkiszowej jasnej oraz dwóch jajek?
Znakomity omlecik!


Składniki:
  • 2 łyżki kopczaste mąki jasnej orkiszowej
  • 2 jajka ( oddziel białko od żółtka - ubij na gęstą, białą pianę, żółtka dodasz do świeżo ubitej piany i wymieszasz w jednolitą masę.)
  • szczypta soli - zawsze dodawana do białka przed ubijaniem
  • 1-2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka ziaren sezamowych
  • 1 łyżeczka kakaa naturalnego + pół łyżeczki wiórów z gorzkiej czekolady ( zetrzyj na tarce)
  • cynamon i imbir - dowolna ilość 
  • 1 banan, dżem z malin - domowej roboty, łyżka miodu akacjowego ( do przybrania gotowego omletu),
  • olej arachidowy - do smażenia na patelni




Omlet przypomina doskonałe kakao z czekoladą, cynamonem i mleczną pianką!


FINAŁ!


SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!<3<3<3



6 komentarzy:

  1. Gdzie i w jakiej cenie udało Ci się kupić olej arachidowy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupowałam go dość dawno - pół roku temu. Z powodzeniem możesz go znaleźć w Auchan ( cena promocyjna 10 zł, zwykła ok 16 zł). Czasami bywa też w Tesco oraz Carrefour - w wybranych, tych większych i lepiej zaopatrzonych.
      Używasz niewielką ilość. Starczy na długo;-))

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A jak smakuje;-))
      Polecam!:-):-)
      Nie sięgniesz po słodkości. Ten omlet jest o wiele lepszy;-))

      Usuń
  3. Omlet na słodko. Hmmm ciekawa opcja.

    OdpowiedzUsuń

TOP