czwartek, 3 marca 2016

Health food'owy obiad - nuggetsy, warzywne frytki i dipy domowego wyrobu


    Składniki + wykonanie

Nuggetsy:
  • Kurczak lub indyk w dowolnej ilości - rozbij mięso i pokrój w mniejsze kawałki.
  • 2 jajka - rozbełtaj na talerzyku - każdy kawałek będziesz obtaczała w jajku najpierw.Dodaj soli i pieprzu.
  • Mąka - do obtoczenia po wyjęciu z jajek. Ja dałam mąkę orkiszową jasną.
  • Posypka - orzechy włoskie, sezam i płatki owsiane - rozkrusz na drobne kawałeczki tłuczkiem do mięsa.Po obtoczeniu kawałków kurczaka w jajkach i mące, obtocz je jeszcze w tej posypce.
  • Wyłóż nuggetsy na papier do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni ( na ok 25-30 minut).






 GOTOWE:



 Frytki:
  • marchewka  karotka - pokrój na cienkie, długie paski;
  • brukiew (to samo);
  • sos - olej rzepakowy+ rozmaryn+ pieprz, sól, papryka czerwona ostra, majeranek - kawałki warzyw wrzuć do sosu, a potem wyłóż na papier do pieczenia i włóż razem z nuggetsami do piekarnika ( na 180 stopni!!). 
  • Pieczemy równolegle.




DIPy:
  •  Dip barbecue - czerwony - przecier pomidorowy, papryka czerwona, pieprz, sól, czosnek, oliwki, łyżka musztardy, zioła prowansalskie
  • Dip biały - chrzanowo-czosnkowy - chrzan starty, czosnek, pieprz, sol, dip robię na bazie jogurtu Bałkańskiego (gęsty jogurt grecki też może być).
  • Dodatkowo podaj same oliwki z nadzieniem paprykowym bądź marchwiowym.





 CAŁE DANIE:




3 komentarze:

  1. Zawsze mnie intrygowało, jak zrobić taką chrupiącą panierkę na nugetsy. Sam sezam mi nie wystarczał. Jak się cieszę, że teraz już wiem! Dzięki Tobie ;) Dzięki za Twój post, kochana :)

    OdpowiedzUsuń

TOP