Nuggetsy:
- Kurczak lub indyk w dowolnej ilości - rozbij mięso i pokrój w mniejsze kawałki.
- 2 jajka - rozbełtaj na talerzyku - każdy kawałek będziesz obtaczała w jajku najpierw.Dodaj soli i pieprzu.
- Mąka - do obtoczenia po wyjęciu z jajek. Ja dałam mąkę orkiszową jasną.
- Posypka - orzechy włoskie, sezam i płatki owsiane - rozkrusz na drobne kawałeczki tłuczkiem do mięsa.Po obtoczeniu kawałków kurczaka w jajkach i mące, obtocz je jeszcze w tej posypce.
- Wyłóż nuggetsy na papier do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni ( na ok 25-30 minut).
GOTOWE:
Frytki:
- marchewka karotka - pokrój na cienkie, długie paski;
- brukiew (to samo);
- sos - olej rzepakowy+ rozmaryn+ pieprz, sól, papryka czerwona ostra, majeranek - kawałki warzyw wrzuć do sosu, a potem wyłóż na papier do pieczenia i włóż razem z nuggetsami do piekarnika ( na 180 stopni!!).
- Pieczemy równolegle.
DIPy:
- Dip barbecue - czerwony - przecier pomidorowy, papryka czerwona, pieprz, sól, czosnek, oliwki, łyżka musztardy, zioła prowansalskie
- Dip biały - chrzanowo-czosnkowy - chrzan starty, czosnek, pieprz, sol, dip robię na bazie jogurtu Bałkańskiego (gęsty jogurt grecki też może być).
- Dodatkowo podaj same oliwki z nadzieniem paprykowym bądź marchwiowym.
CAŁE DANIE:
Na pewno pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńMNIAM!;-))
UsuńZawsze mnie intrygowało, jak zrobić taką chrupiącą panierkę na nugetsy. Sam sezam mi nie wystarczał. Jak się cieszę, że teraz już wiem! Dzięki Tobie ;) Dzięki za Twój post, kochana :)
OdpowiedzUsuń