poniedziałek, 3 października 2016

Domowe sposoby na przeziębienie cz. I


    Nadeszły dżdżyste, mgliste, niekoniecznie zimne dni. Wirus zapalenia zatok króluje w moim mieście...Reszty nie trzeba dopowiadać. Zamiast kwiecistych opisów sytuacji, przedstawiam Wam jogiczną i sportową kurację, wspomagającą walczący organizm. To działa. 3-4 dni i po sprawie. Oczywiście wizyta u lekarza mile widziana. Domowe sposoby mają nas wspomóc, i zapobiec braniu antybiotyków po niewyleczonym przeziębieniu. Popatrzcie jakie są moje, domowe sposoby na szybsze rozprawienie się z katarem.

    Podczas przeziębienia zdrowo się odżywiaj. Organizm będzie czerpał z pożywienia, składniki niezbędne do zwalczania stanów zapalnych i drobnoustrojów wraz z wirusami. Spróbuj zastosować, wymienione przeze mnie, domowe specyfiki, tak proste do zrobienia i jednocześnie tak skuteczne. Nie zastąpią całkowicie leków czy wyleżenia się przez 4, pełne dni, lecz pomogą organizmowi w walce z przyczynami kataru i bólu gardła. Dostarczą mu zdrowych mikro i makro elementów oraz witamin, antyutleniaczy i wielu innych składników, które wykorzysta do storpedowania wirusów bądź bakterii.
Nie wchodząc w poziom komórkowy, przystępuję do wymieniania smacznych dodatków do rozgrzewających herbatek oraz produktów spożywczych, które mają właściwości przeciwzapalne i odkwaszające organizm.




Herbaty

  • Zielona -tutaj chińska sencha, wspomaga leczenie grypy, przeziębień, stanów zapalnych. Zawiera dużą dawkę antyoksydantów. Sprzyja trawieniu, poprawiając je. Przeciwdziała zaparciom, które mogą powstawać podczas przeziębienia i przyjmowania leków wspomagających walkę z nim.
Wzmacnia zęby, zapobiega próchnicy.

  • Rooibos - najbardziej łagodna dla przewodu pokarmowego, który może być przy przeziębieniu, bądź infekcji wirusowej, trochę podrażniony. Zaleca się ją do spożywania przy diecie wrzodowej lub u osób z refluksem. Niweluje alergię, w tym katar sienny. Zawiera potas, żelazo oraz wapń łagodzi problemy z trawieniem), mangan i fluor (wzmocnienie zębów i kości), magnez i cynk (wzmacnia układ nerwowy), działa antywirusowo i antybakteryjnie.



Przyprawy do herbat

  • Cynamon i imbir
Cynamon - zawiera żelazo, mangan, wapń. Wspomaga leczenie problemów trawiennych (nie stosować w chorobach wrzodowych i krwotokach). Już w starożytnej medycynie chińskiej, określany jako naturalny środek leczący przeziębienia. Ma właściwości rozgrzewające i przeciwbakteryjne.

Imbir - minerały: magnez, potas, fosfor, dużo miedzi i manganu, właściwości przeciwutleniające, rozgrzewające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne. Surowy korzeń imbiru zawiera witaminy C,E, z grupy B: B1,B2, B5,B6, kwas foliowy. Stosowany we wspomaganiu leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, kataru, stanów zapalnych oskrzeli.
Polecam Imbir z goździkami i herbatką malinową!



Miód

Bez miodu nie ma rozgrzewającej, leczącej katar i gorączkę herbaty. Jest bardziej przyjemny w smaku od czosnku z mlekiem, i delikatniejszy dla przewodu pokarmowego.
Ma właściwości bakteriobójcze, gdyż zawiera enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych pszczół. Enzymy te to: nadtlenek wodoru (bakteriostatyczny), inhibina, lizozym i apidycyna (właściwości podobne do antybiotyków). Miód ma dużo potasu i acetylocholiny, które wzmacniają serce;-).



Owoce

  • Maliny - klasyka na przeziębienia
Witaminy: C,E, z grupy B: B1,B2,B6, minerały: potas, wapń, żelazo, magnez, kwasy organiczne: jabłkowy, salicylowy, cytrynowy, flawonoidy. Maliny skutecznie obniżają gorączkę, zwiększając pocenie się i tym samym obniżanie temperatury organizmu.

Herbata rooibos, lub zielona, z malinami. miodem, cynamonem i imbirem. Doskonale wspomaga leczenie wirusowego zapalenia zatok. Czując, że coś zaczyna Cię brać, kichając mocno bez końca, wypij 3 takie herbatki przed snem.


  • Jeżyny i ich moc witamin
Jeżyny - witaminy C, A, E, K, z grupy B (B6, B1 - tiamina, B2 - ryboflawina, B3 - niacyna), kwas foliowy. Mikro i makroelementy: wysoka zawartość żelaza, potas, wapń, magnez. Jeżyny idealnie zadają się do zamrożenia, ponieważ występująca w nich witamina C, jest odporna na niskie temperatury. Witamina C skutecznie ułatwia wchłanianie się żelaza. A duża zawartość antocyjanów oraz kwasu elagowego, sprzyja zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie.
kwasu elagowego

http://bonavita.pl/jezyny-i-ich-wlasciwosci-leczniczekwasu
kwasu elagowego, substancji bioaktywnej wspierającej układ odpornościowy, oraz zwalczającej wolne rodniki,

http://bonavita.pl/jezyny-i-ich-wlasciwosci-lecznicze
kwasu elagowego, substancji bioaktywnej wspierającej układ odpornościowy, oraz zwalczającej wolne rodniki,

http://bonavita.pl/jezyny-i-ich-wlasciwosci-lecznicze


Teraz już mrożone, dodane do każdej, ziołowej herbaty, i zaparzone z nią przez 10 minut, pomagają przetkać zmęczonego noska!

  •  Witamina C w jabłkach moc witamin w gruszkach
Jabłka - kwas jabłkowy i cytrynowy, pektyny, witamina C i P, minerały: potas, fosfor, magnez , miedź, mangan, cynk , żelazo, wapń. Jabłka mają działanie odkwaszające organizm (duża zawartość zasadowych soli mineralnych),

Gruszki -minerały: jod, bor, potas (116mg/ 100g duża zawartość), wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk. Witaminy: C, A, E, K, kwas foliowy, B6, B3 (niacyna), B2 (ryboflawina),B1 (tiamina).


Warzywa

Pomidor - witaminy : C,K,E,A witaminy z grupy B (duża zawartość wit. B6), kwas foliowy. Marko i mikroelementy: sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź , wapń, fosfor, cynk. Ponadto zawiera likopen (przeciwutleniacz) oraz karoten.Podczas przeziębienia oraz okresu, zawsze jadam je w dużych ilościach.



Kasze

Zmień to co zwykle jadasz, na kasze. Kasze mają niski indeks glikemiczny i sycą na długo. Gryczana biała (niepalona i nie prażona), jaglana (musisz ją najpierw sparzyć wrzątkiem na sitku, przed ugotowaniem), pęczak, kuskus, mąka kasztanowa na małe placuszki bądź omlet.
Siemię lniane - to klasyka łagodząca nadkwasotę wywołaną przyjmowaniem leków na katar oraz antybiotyków. Siemię lniane zawiera dużo wielonienasyconych kwasów omega-3 oraz omega-6, witaminę E, ma właściwości przeciwzapalne.



 Zdrowe przekąski - wyeliminuj cukier i zastąp go czymś zdrowym

Cukier zakwasza organizm i powoduje powstawanie stanów zapalnych, a więc  nie będzie korzystnym wspomagaczem budowania odporności.
ZAMIEŃ GO NA TE ŁAKOCIE!

Jesteś z natury łasuchem i dużo trenujesz? Budujesz masę, ćwiczysz crossfit, jadasz słodycze, wykorzystując bezkarną, pierwszą godzinę po ostrym treningu? W trakcie przeziębienia przełącz się na ekologiczne i naturalne wyroby spożywcze, zamiast cukru zawierające np.: cukier kokosowy, ksylitol lub stewię.


  •  Ekologiczna czekolada z cukrem z palmy kokosowej.


  •  Migdały bez dodatków blanszowane & kawa ekologiczna z żołędzi z imbirem i cynamonem w dużej ilości.
Łagodna "Żołędziówka" z dodatkiem kardamonu, imbiru i mleka koziego lub mleczka kokosowego.


  • Nieprażone ziarna kakaowca - moc związków polifenolowych, właściwości antyoksydacyjne, witaminy A,C,E i B: wapń, żelazo, magnez, fosfor, miedź, cynk. Surowe ziarna zawierają tryptofan (potrzebny do powstania serotoniny - "hormonu szczęścia"), kwasy omega 6 oraz fenyloetyloaminę (zwiększa koncentrację). Ziarna nie poddane mocnej obróbce termicznej, zachowają większość związków oraz właściwości, dlatego warto pozwalać sobie na taką czekoladę zamiast tej czekoladopodobnej z mnóstwem cukru i tłuszczów trans..
  • Ponadto ziarna te sprzyjają regeneracji po treningowej.

Ekologiczne migdały w surowej i gorzkiej czekoladzie.




 Teraz ciesz się jesiennymi spacerami!



3 komentarze:

  1. oo tak :) tego mi trzeba bylo - bardzo przydatny post :) :* wlasnie cos mnie bierze..

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dotąd na przeziębienia stosowałam tylko herbatę z imbirem lub miodem. A tutaj widzę wiele nowych możliwości, które chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie jesienią w domu zawsze jest miód i imbir, to podstawa :D

    OdpowiedzUsuń

TOP