Wegański przysmak na mleczku kokosowym
składniki:
- mleczko kokosowe;
- 1 suszona figa (bez konserwantów);
- gorzkie ziarno kakaowca - 1- 2 łyżeczki;
- 1-2 łyżeczki migdałów blanszowanych.
- Deser możesz zjeść na zimno albo podgrzać. Możesz zastąpić mleczko kokosowe gęstym jogurtem sojowym (dostępne w dużych sklepach oraz sieci sklepów z żywnością naturalną).
Wegański przysmak jest bogaty w magnez i żelazo. Znakomicie zastępuje ochotę na słodycze u dziewczyn z PMS;-). Oszuka Twój mózg. Nie sięgniesz po czekoladę, utrzymując swoje postanowienia zdrowego odżywiania organizmu;-))).
składniki:
- 2 kromki razowego, orkiszowego, bezglutenowego chleba;
- serek kozi;
- pokrojona, suszona figa;
- odrobina oleju sezamowego zamiast masła;
- wierzch polej małą ilością oleju z pestek dyni, tłoczonego na zimno.
Wege jaglanka
składniki:
- płatki jaglane (eko) ugotowane na wodzie z dodatkiem mleczka kokosowego lub na mleczku kokosowym;
- 2-3 łyżki płatków jaglanych i 1/ 2 łyżeczki lnu mielonego;
- posłodzone łyżeczką ksylitolu (cukier z brzozy);
- mus jabłkowy domowej roboty (ewentualnie pokrój jedno jabłko na małe cząstki i rozgotuj w niewielkiej ilości wody w garnuszku);
- cynamon, karob do posypania;-)
SMACZNEGO ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz