wtorek, 15 kwietnia 2014

Zdrowy "fast food" i własnej roboty junk food



Śniadanie

Czasem mam ochotę na coś lekkiego i nietypowego. Sięgam zatem po prażoną grykę ( ekologiczny produkt) oraz mleko kozie. Wierzcie mi, to coś  przepysznego na początek dnia:-). Pół godziny później biegnę na trening do pracy..


Omlet z mąki gryczanej i zarodków pszennych

   Fotorelacja + przepis - zdrowy lunch




Przepis na "eko" omlet:
  • 2 całe jajka
  • mąka gryczana - 4łyżki
  • 1 łyżeczka zarodków pszennych
  • wersja słodka: suszone morele bez konserwantów i miód malinowy/akacjowy/lipowy ( jasny miód)
  • wersja na słono lub ostro: kiełki, pomidor, cebulka dymka, szczypior, pierz, czerwona, sproszkowana papryka
  • do smażenia olej kokosowy
  • opis wykonania:
Oddziel żółtka od białek. Ubij gęstą i sztywną pianę z białek i dodaj żółtka. Wymieszaj wszystko dokładnie i zacznij dodawać mąkę łyżkami. Na zakończenie dodaj łyżeczkę zarodków pszennych. Mieszaj masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Rozgrzej olej  kokosowy na patelni  i wylej masę. Pilnuj by omlet nie spalił się z żadnej strony. Przewracaj ostrożnie by pozostał w jednym kawałku.

Kolacja ze smakiem 
  • jajko sadzone na patelni teflonowej do smażenia naleśników, posypane szczypiorkiem ( duża ilość),
  •  kawałki sera żółtego o niskiej zawartości tłuszczu,
  •  2 pomidory z cebulka i szczypiorem 
  • chleb gryczano- orkiszowy posmarowany olejem kokosowym

S M A C Z N E G O ;-)

13 komentarzy:

  1. Grykę bardzo lubię:) Doskonała alternatywa dla gotowych przekąsek nafaszerowanych chemią;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmmmmm same pyszności :))))
    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Gryka, mąka gryczana, płatki gryczane mają dużo mirkoelementów! Dodatkowy plus - jod, dla wszystkich z problemami z tarczycą;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę tych dobrych kalorii spróbować, bo chodzą za mną, ale wydaje mi się dość drogie, a że nie spotkałam żadnych wcześniej przepisów na to to nie kupowałam:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdarzają się tańsze:-). Gryka ekspandowana kosztuje od 4-6,89 zł w marketach. Odradzam Ci sklepy z żywnością ekologiczną. Produkty są tam 2 , nawet 3 razy droższe. Zawsze szukam tych samych lub podobnych w marketach (Ttesco, Real, Auchan- ten ma niskie ceny -warto!) albo na bazarkach:-)

      Usuń
  5. Nigdy nie próbowałam mleka koziego. Dużo się różni w smaku od krowiego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "To zupełnie inny smak. Podobny do smaku niesolonej bryndzy lub sera owczego.Jest bardziej 'mdły" ale można dodać łyzeczkę miodu i od razu zyskuje wiecej aromatu:-)

      Usuń
  6. Z powodzeniem zastępuje słodkie płatki śniadaniowe!;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj rano zobaczyłam tą grykę w aptece (naprawdę! :)) na dziale ze zdrową żywnością i tak się zastanawiałam jak można ją przyrządzić, a tutaj patrzę i idealny dla mnie przepis. Myślę, że to strzał w dziesiątkę na poranne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszota!;-) Dodaję jeszcze ostatnio łyżeczkę zarodków pszennych Sante, pół łyżeczki otrębów żytnich Sante,owoce!!!

      Usuń
  8. Kurcze, ja nie mogę się przekonać do mleka koziego. Dla mnie smakuje jakby... plastikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak na naprawdę "charakterystyczny";-). Jest trochę mdłe;-). Słodzę zawsze łyżeczką miodu.

      Usuń

TOP