Śniadanie
Czasem mam ochotę na coś lekkiego i nietypowego. Sięgam zatem po prażoną grykę ( ekologiczny produkt) oraz mleko kozie. Wierzcie mi, to coś przepysznego na początek dnia:-). Pół godziny później biegnę na trening do pracy..
Omlet z mąki gryczanej i zarodków pszennych
Fotorelacja + przepis - zdrowy lunch
Przepis na "eko" omlet:
- 2 całe jajka
- mąka gryczana - 4łyżki
- 1 łyżeczka zarodków pszennych
- wersja słodka: suszone morele bez konserwantów i miód malinowy/akacjowy/lipowy ( jasny miód)
- wersja na słono lub ostro: kiełki, pomidor, cebulka dymka, szczypior, pierz, czerwona, sproszkowana papryka
- do smażenia olej kokosowy
- opis wykonania:
Kolacja ze smakiem
- jajko sadzone na patelni teflonowej do smażenia naleśników, posypane szczypiorkiem ( duża ilość),
- kawałki sera żółtego o niskiej zawartości tłuszczu,
- 2 pomidory z cebulka i szczypiorem
- chleb gryczano- orkiszowy posmarowany olejem kokosowym
S M A C Z N E G O ;-)
Grykę bardzo lubię:) Doskonała alternatywa dla gotowych przekąsek nafaszerowanych chemią;)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmm same pyszności :))))
OdpowiedzUsuńhttp://fitdevangel.blogspot.com/
Gryka, mąka gryczana, płatki gryczane mają dużo mirkoelementów! Dodatkowy plus - jod, dla wszystkich z problemami z tarczycą;-)
OdpowiedzUsuńmuszę tych dobrych kalorii spróbować, bo chodzą za mną, ale wydaje mi się dość drogie, a że nie spotkałam żadnych wcześniej przepisów na to to nie kupowałam:P
OdpowiedzUsuńZdarzają się tańsze:-). Gryka ekspandowana kosztuje od 4-6,89 zł w marketach. Odradzam Ci sklepy z żywnością ekologiczną. Produkty są tam 2 , nawet 3 razy droższe. Zawsze szukam tych samych lub podobnych w marketach (Ttesco, Real, Auchan- ten ma niskie ceny -warto!) albo na bazarkach:-)
UsuńNigdy nie próbowałam mleka koziego. Dużo się różni w smaku od krowiego?
OdpowiedzUsuń"To zupełnie inny smak. Podobny do smaku niesolonej bryndzy lub sera owczego.Jest bardziej 'mdły" ale można dodać łyzeczkę miodu i od razu zyskuje wiecej aromatu:-)
UsuńZ powodzeniem zastępuje słodkie płatki śniadaniowe!;-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie!
OdpowiedzUsuńDzisiaj rano zobaczyłam tą grykę w aptece (naprawdę! :)) na dziale ze zdrową żywnością i tak się zastanawiałam jak można ją przyrządzić, a tutaj patrzę i idealny dla mnie przepis. Myślę, że to strzał w dziesiątkę na poranne śniadanie.
OdpowiedzUsuńPyszota!;-) Dodaję jeszcze ostatnio łyżeczkę zarodków pszennych Sante, pół łyżeczki otrębów żytnich Sante,owoce!!!
UsuńKurcze, ja nie mogę się przekonać do mleka koziego. Dla mnie smakuje jakby... plastikiem ;)
OdpowiedzUsuńSmak na naprawdę "charakterystyczny";-). Jest trochę mdłe;-). Słodzę zawsze łyżeczką miodu.
Usuń