poniedziałek, 23 czerwca 2014

Dieta bezglutenowa


     Nie będę się dzisiaj o niej zbyt dużo rozpisywać. Na informacje o tym typie diety trafiłam przypadkiem w programie "Pytanie na Śniadanie". Zainteresował mnie entuzjazm oraz profesjonalizm przedstawiających ją osób. Natychmiast zaczęłam szukać blogów kulinarnych opisujących tę dietę.

Osoby zainteresowane zapraszam na blogi:

Blog + forum
Tutaj znajdziecie przeróżne przepisy, w tym dla młodych mama!
Dania wegańskie i bezglutenowe!
Trochę więcej wypieków bez glutenu;-))

    Jeżeli tuż po zjedzeniu kromki chleba boli cię brzuch, masz problem z częstymi wzdęciami, koncentracją, spadki sił i energii w ciągu dni oraz alergie, być może to oznacza,że ta dieta jest dla ciebie dobrym rozwiązaniem;-)).

    Na czym polega dieta bezglutenowa?

  • Po pierwsze, stopniowo ( przez 2-3 miesiąca) eliminujemy ze swojego codziennego odżywiania produkty zbożowe, takie jak: chleb, ciastka, bułki i makarony. 

Gluten zawierają zboża: pszenica, żyto, orkisz, owies.
Glutenem wzbogacany jest również ketchup oraz niektóre rodzaje wędlin.

  • Po drugie, zastępujemy produkty glutenowe (np.:pieczywo) takimi, które nie mają glutenu w swoim składzie. Czasem ich wyeliminowanie jest nie do końca możliwe. Nigdy nie wiemy czy producent wymieniła wszystkie składniki na opakowaniu. Warto zatem spożywać produktów podejrzanych o posiadanie glutenu w swoim składzie jak najmniej.
   Najbardziej popularne produkty zastępcze: kukurydza, ryż, soja, kasza gryczana, amarantus. Znajdziesz je w każdym sklepie;-)



Kocham chleb i go nie wyeliminuję!

    Bez obaw! Możesz wyłączyć chleb ze swojej diety. Wymaga to troszeczkę więcej nakładu pracy. Chleb można zastąpić omletami.
     Moja propozycja. Zamiast kromki chleba na drugie śniadanie tortilla! Dzień wcześniej robisz naleśniki z mąki gryczanej i wstawiasz do lodówki. Następnego dnia, a nawet do dwóch dni, masz wspaniałe zamienniki chleba. Możesz zawinąć w takie ciasto warzywa, owoce, posmarować je serkiem albo dodać wędzonego łososia. Wszystko ładnie pakujesz do "lunch'owego" pudełeczka. i gotowe!


Przepis na zdrowy,bezglutenowy omlet:
  •  2 jajka;
  • mąka gryczana;
  • szczypta soli;
  • amarantus- ziarno ( farsz);
  • miód naturalny lub dżem zrobiony przez ciebie;
  • smażysz na oleju arachidowym;
  • Farsz- słodki do posmarowania robisz z: ugotowanego amarantusa ( musi być miękki i kleisty), łyżki miodu;
  • Drugą połowę omletu możesz posmarować dżemem!

Osoby mające doświadczenia z dietą bezglutenową zapraszam do podzielenia się swoimi uwagami:-)

6 komentarzy:

  1. Zanim się przejdzie na dietę bezglutenową trzeba medycznie zdiagnozować czy się jej faktycznie potrzebuje. W organizmie, który jest na diecie nie można prawidłowo zdiagnozować celiakii!

    Co do kukurydzy dostępnej w każdym sklepie, to powszechnie dostępne płatki kukurydziane NIE SĄ bezglutenowe, zawsze zawierają słód jęczmienny.

    O co chodzi z tą skrobią ziemniaczaną w kotletach sojowych? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pardon! Następny art. o modyfikacjach genetycznych w żywności i "pseudo" wege;-)

      Usuń
    2. Moje były "suche" bez smakowych dodatków;-). Zwykłe płatki "no name":-)

      Usuń
  2. Tak !!! Też się od niedawna zastanawiam nad dietą bezglutenową, chociaż w obecnej jest go bardzo niewiele :) Ada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wdrażam się w tematykę przeróżnych diet! Czy warto? Na pewno to kwestia indywidualnych potrzeb naszego organizmu:-)

      Usuń
  3. Sama choruję na celiakię, więc ta dieta to właściwie obowiązek. Ja polecam pieczenie samodzielnie chlebków bez glutenu. Na rynku jest ogromny wybór specjalnych mąk - ja uwielbiam tą wieloziarnistą: http://bezglutenowyswiat.pl/bezglutenowy-mix-chlebowy-wieloziarnisty-z-ziarnami-quinoa-i-chia-masa-netto-450g.html.

    OdpowiedzUsuń

TOP