"Upalny obiadek"
Kolejny przepis na omlet bez dodatku cukru i soli. Zdrowy, lekki i pożywny. Bez sztucznych dodatków.
Można go przyrządzić również na ostro z mięsem (kurczakiem, indykiem, wędzonym łososiem). Ja pokazuję Wam wersję na słodko. Niedługo opublikuje również przepis z wędzonym łososiem;-)!
Przepis na 2 omlety:
- 4 jajka ( oddzielasz żółtka od białek i ubijasz białka mikserem na gęstą, białą, sztywną masę, nie ruszającą się z miejsca nawet po przekręceniu naczynia do góry dnem)
- ok 8 łyżek mąki gryczanej lub więcej ( dodając mąkę obserwuj konsystencję masy, nie może być "lejąca", musi mieć konsystencję podobną do charakterystycznej dla jogurtu Bałkańskiego lub gęstej śmietany 35%);
- łyżka wody gazowanej ( ciasto zyska puszystą i lekką konsystencję);
- do ubitej piany dodajesz najpierw żółtka a potem powoli, łyżka po łyżce mąkę gryczaną;
- na samym końcu dodaj 2-3 łyżki otrąb razowych lub pszennych;
- podgrzej olej ryżowy / arachidowy / olej z winogron - do smażenia, na patelni i wlej masę;
- smaż początkowo na średnim ogniu i szybko oraz delikatnie odwróć omlet na drugą stronę, gdy tylko zauważysz, ze spód już się zarumienił, a góra się ścięła;
- drugą stronę smaż już na małym ogniu (pilnuj by się nie przypalił na węgiel);
- co jakiś czas odwracaj omlet (ja odwracam mój nawet do 4-6 x- wierzcie mi, czarny, zwęglony wierzch ciasta nie jest najzdrowszy;-D!
Omlet krok po kroku:
Efekt - na zdjęciu nieco rozmazany lecz smaczny i pożywny w rzeczywistości;-D!
Duży omlet, zajmujący całą powierzchnię talerza obiadowego;-)
Omlet smarujesz miodem i podajesz z ulubionymi owocami. Wybrałam borówki, ponieważ mamy sezon na nie w pełni.
S M A C Z N E G O !
MNIAM! Pysznie! Zdrowo! Pożywnie! Kolorowo! :))))))
OdpowiedzUsuńps. Zapraszam na mój nowy blog ;] www.sporttopestka.pl
W upały tylko omlety;-))
UsuńWow..super pomysł. Zapisuję do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuń