wtorek, 9 września 2014

Omlet z mąki amarantusowej



Przepis;-))

Zamiast białej lub gryczanej mąki użyłam mąki z nasion amarantusa.
Wykonanie tak jak w przypadku klasycznego omletu. Zobacz omlet.


Przekąska po treningu:
omlet z serkiem wiejskim, miodem i owocami!

Mąka z nasion amarantusa :

białko - 17 g                             /100 g
węglowodany - 67,5 g
tłuszcze- 8g
witaminy (dodatkowa zaleta) - B2  - 1,816 mg 


Zalety dania 

Łatwość i szybkość przygotowania.

  • Czas przygotowanie do 30 minut- szybko!
  • Proste składniki:
  •  2 jajka ( oddzielasz białka od żółtek, białka ubijasz na pianę gęstą i nie wypływającą z miseczki, po odwróceniu jej do góry dnem);
  • mąka od 4 - 5 łyżek - ciasto ma mieć nie lejącą się konsystencję gęstej śmietany lub jogurtu Bałkańskiego;
  • sól- solisz tylko odrobinę, po wymieszaniu z pianą żółtek i przed dodaniem maki;
  • smażenie - smaruj całą powierzchnię patelni olejem ryżowym, dokładnie i rozgrzej;
  • odwracanie omletu na drugą stronę- drewnianymi i płaskimi łopatkami kuchennymi ( nigdy widelcem, bo porysujesz sobie patelnię;-)); odwracasz gdy już spód będzie delikatnie zarumieniony a góra się zsiądzie, odwracasz delikatnie podważając.


SMACZNEGO!

  

Polecany trening na dziś:

Anna Lewandowska Healthy Plan by Ann: TRENING
  • intensywny;
  •  1-3 rund - 10 ćwiczeń w rundzie ( Ania prezentuje 1 rundę);
  • 30s pracy w każdym ćwiczeniu;
  • przerwy między ćwiczeniami ok 5-10s ( jako przejście do następnego ćwiczenia);
  • jeśli robisz więcej od 1 rundy - zrób dwu minutową przerwę po każdej rundzie ( podczas przerwy  maszerujesz);
  • ćwiczenia: funkcjonalne, wzmacniające;
  • czas 11 minut ( zrób własną rozgrzewkę - 5minut (intensywną) i własny stretching ( 5 minut) ;
  • pij wodę!
  • trening cardio z elementami wzmacniania ( jak dla mnie charakter HIT i crossfit) - trening mocno palący tkankę tłuszczową!

5 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze nigdy amarantusu :) A omlet wygląda super !

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę zainteresować się tą mąką, bo nigdy o niej nie słyszałam, chyba spróbuję jutro na śniadanie :)
    Zapraszam: nakrywka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! omlet wygląda szałowo! Składniki też są niczego sobie... ;) proszę bardzo...coraz więcej różnych amarantusowych ciekawych produktów spożywczych ;) mniam mnniam mniam :D

    OdpowiedzUsuń

TOP