Majowy obiad dla 2-3 osób wraz z wyśmienitymi koktajlami szpinakowymi;-))
Mamy sezon na młody szpinak i szparagi!!!! Czas dowitaminizować nasze organizmy!
Koktajl szpinakowo-melonowo-pomarańczowy - na SŁODKO
- składniki
- sok pomarańczowy bez cukru
- melon - 3-5 kawałków
- szpinak drobno pokrojony
- imbir + kardamon
- zmiksuj!
Koktajl szpinakowo - maślankowy - na OSTRO
składniki:
- 1 opakowanie maślanki
- szpinak
- pieprze czarny
- szczypta soli
- kurkuma / odrobina słodkiej czerwonej papryki w proszku
- zmiksuj!
Zapiekanka warzywno -mięsna
:
- ziemniaki (umyj, ugotuj w skórkach, obierz i pokrój w talarki)
- buraki - ugotowane z barszczu (nie wyrzucaj, włącz do zapiekanki!!!),
- szpinak świeży, umyj, pokrój (podziel na dwie porcje - jedną zużyjesz do koktajli, drugą do zapiekanki);
- szparagi (instrukcja gotowania poniżej!);
- kiełbasa/ kurczak - mięso (ja użyłam resztki z grilla po majówce - Ty możesz dodać dowolne mięso);
- sos biały - jogurt/ pieprze, czosnek - posiekany na drobno, sól - wymieszaj;
- na samą górę zapiekanki dajesz szpinak i szparagi, posypując dużą ilością żółtego sera (Gouda, Cheddar).
- Możesz polać ketchupem.
SZPARAGI
Umyte wrzucasz do wrzącej wody i gotujesz pod przykryciem ok 4-5 minut w lekko osolonej wodzie.
Dobrze zrobione powinny być miękkie na całej długości i dawać się dobrze pokroić bez ciągnącego łyka.
Zawsze wybieraj jak najdłuższe szparagi. Urywasz końce od 3- 5 cm. Końcówki powinny same się dać ułamać z odgłosem lekkiego "pyknięcia".
SMACZNEGO!!!!!!
Mmm ten koktajl na pewno powtórzę <3
OdpowiedzUsuńMój blog ♥ Serdecznie zapraszam !
Muszę w końcu zasmakować w zielonych koktajlach :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności i zdrowe pomysły na koktajle! Wykorzystam na pewno :) Pozdrawiam i obserwuje :)
OdpowiedzUsuń