Orkiszową kaszkę na mleku roślinnym, możesz jeść również jako deser.
Przepis:
- mleko/napój migdałowy
- kaszka orkiszowa
- chia - 1 łyżka
- klika listków doniczkowej bazylii na wierzch
- odrobina kakaa sypkiego do ozdobienia
Wszystko ładnie ze sobą współgra. Nawet z nieciekawych oddzielnie składników, możesz zmajstrować smaczne danie. Wystarczy tylko odrobina inwencji twórczej oraz powstrzymanie się przed sięgnięciem po słodką czekoladę, i już w naszych głowach powstaje się przepis czegoś, co w przygotowaniu nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Pogrzewasz tylko mleko roślinne, najpierw dodając łyżkę chii, potem stopniowo i powoli wsypując kaszkę orkiszową bio, mieszając cały czas by nie powstały grudki. Na końcu przelewasz tężejący eser do miseczki, układasz świeże listki bazylii (pamiętaj żeby wstępnie je opłukać) i na sam koniec, posypujesz odrobiną kakaa.
Chociaż w tym przepisie nie ma składnika takiego jak woda, warto zadbać o zdrową i smaczną wodę we własnej kuchni instalując na przykład filtr molekularny. Według mnie jest to rozwiązanie godne polecenia.
OdpowiedzUsuńCiekawe rozwiązanie:-)
Usuń