Uwielbiam prawdziwe, wiejskie mleko, prosto od krowy z małych gospodarstw, dlatego na blogu przetestuję również mlekomaty (dla miłośniczek prawdziwego mleka a nie zabielanej wody;-)). Niestety, ekologiczne mleko kosztuje całkiem sporo, dlatego zamieniam krowie na roślinne.
Wszystkie '..ciate", .."mlek", "komercyjne" już nie zagoszczą w mojej lodówce. Pytacie, czym zastąpić ową popularną ciecz, jeśli nie chcecie pić mlek roślinnych?
Zamiast mleka, można jeść śmietanę oraz prawdziwe białe twarogi (półtłuste i tłuste). Maślanka bez dodatku mleka w proszku, będzie również dobra, nabiałową alternatywą. Całkowicie odstawiam komercyjne jogurty. Spróbuję je wyprodukować sama, korzystając z przepisów z pewnej książki, którą Wam później na blogu przedstawię.
Dzisiaj pod lupę bierzemy 2 popularne mleka roślinne. Mleko migdałowe i ryżowe.
Zdecydowanie zwycięża mleko MIGDAŁOWE!
OPIS PRODUKTU
- Wygrywa mleko migdałowe.Udało mi się zdobyć mleko z unijną eko etykietą (zielonym listkiem!). Zrobiłam już zapas;-)).
- MLEKO MIGDAŁOWE zawiera:
- WITAMINY ; E - alfa -tokoferol -bardzo mocny przeciwutleniacz, wspomaganie układu odpornościowego, B2 - ryboflawina - utrzymuje prawidłową produkcję krwinek czerwonych oraz stan błon śluzowych w organizmie,witaminy z grupy PP.
- MINERAŁY - magnez, wapń( na 100g ok 120 mg), potas, żelazo , fosfor
- Nienasycone kwasy tłuszczowe, pomagające skutecznie obniżać zły cholesterol(LDL)
- Zawiera tryptofan wpływający pozytywnie na regulację snu oraz uspokojenie.
- Jest bezpieczne dla cukrzyków.
- W porównaniu z mlekiem krowim, nie zawiera ciężkostrawnej kazeiny oraz uczulającej laktozy.
- Zawiera białko roślinne, lekkostrawne i niealergizujące.
- Ma niską ilość węglowodanów.
- Smak - 5
- Skład/wartości odżywcze - 5
- Cena - podobna do cen pozostałych mlek roślinnych - możesz dostać za ok 9zł, jeśli powęszysz w sklepach'-))
- Działanie uczulające - nie wykazuje. Piłam je już 4 razy i czuję się bardzo dobrze;-)).
- Mleko ryżowe. Mdłe w smaku, lecz dobre do koktajli owocowych oraz kakaa z miodem i przyprawami orientalnymi (cynamon, anyż, goździki). Musisz je nieźle doprawić, by stało się smaczne;-((
OPIS PRODUKTU
Mleko ryżowe zawiera
- Jest najuboższe w odżywcze składniki. Wzięłam je na próbę
- dużą ilość węglowodanów aż 78 g na 100g;
- ma mało wapnia i białka, dlatego warto wybrać mleko wzbogacane witaminą D i A oraz wapniem
- najlepiej jest zrobić je samemu z ryżu brązowego.
Alternatywą, dla tego ubogiego w wartości odżywcze mleka, będzie mleko owsiane lub kokosowe. Przetestuje je w kolejnych wpisach.
MLEKO OWSIANE - duża zawartość kwasu foliowego wraz z błonnikiem. Większa ilość wapnia od mleka krowiego.
MLEKO KOKOSOWE - witaminy C,E,B, przyzwoite źródło błonnika, minerały: selen, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Posmak kokosa -delikatny lecz na drugim miejscu, tuż po mleku migdałowym, w swej intensywności. Jest bardzo kaloryczne i zawiera najwięcej tłuszczu ze wszystkich mlek roślinnych.
Czasami zdarzało mi się używać mleka roślinnego, ale koniec końców zrezygnowałam z nich.
OdpowiedzUsuńJaki jest skład tych, które Ty używasz?
Ja przez pewien czas używałam różnych firm, tych bardziej komercyjnych (Alpro) i mniej. Jeśli chodzi o mleko kokosowe to warto też wziąć pod uwagę fakt, że większość tych w kartonach to tzw. napoje kokosowe, czyli mleko kokosowe wymieszane z wodą i różnymi dodatkami.
Zrezygnowałam z mleka roślinnego, bo skład np. migdałowego to (w zależności od producenta) 90-98% woda, potem 2-10% migdałów, stabilizatory, emulgatory, sól, czasem olej, trochę witamin. Jak dla mnie nie wnosiły one żadnej wartości, więc zrezygnowałam. Już wolę zjeść parę migdałów i popić szklanką wody ;) Mleka krowiego "z kartonika" też nie używam, choć jak mam już wybrać mleko, to zamiast roślinnego nadal wybieram krowie (kozie niestety mi nie podchodzi). Do kawy używam śmietanki, a w pracy jest mleko, więc dodaję mleka i jest ok.
Podam ci skład napoju migdałowego, który ma teraz przy sobie (jutro rozpiszę tego pierwszego, który jest w artykule na blogu - został w moim mieszkaniu). Ostatnio kupiony napój migdałowy _ woda, syrop z agawy (z ekologicznych upraw - etykieta z zielonym listkiem), migdały - 2,7 % niestety, inulina (z włókien agawy - również z ekologicznego rolnictwa), sól, naturalny aromat waniliowy,kurkuma ( z rolnictwa ekologicznego).
UsuńZ mleka/ napoju ryżowego obecnie rezygnuję. NA razie eksperymentuje z tymi "wyrobami". Melko kozie uwielbiam, lecz teraz jest dla mnie troszeczkę zbyt "ciężkie" w smaku. Z mlek krowich lubię tylko "Koneckie" - ostatnio nigdzie nie mogę go kupić, dlatego rezygnuję z mleka krowiego.
Mam skład mleka (napoju) z tekstu: woda, migdały 8% (ciut lepiej niż to opisane powyżej), cukier trzcinowy, mączka chleba świętojańskiego. Hmmmm, sama będę chciała wyprodukować mleko migdalowo-owsiane np. 100g migdałów blanszowanych kosztuje ok 14 do 40zł, w zależności od sklepu. to bardzo dużo. Na migdały nieblanszowane jestem uczulona.Może uda mi się połączyć je z nerkowcem.
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać, jak zdecydujesz się na zrobienie własnego mleka roślinnego. Ja już od dawna chciałam to wypróbować, ale bez blendera chyba nie da rady ;)
UsuńOd razu podlinkuję ci artykuł. Musisz mieć blender, inaczej nie wyciśniesz;-D, niestety. Jest jeszcze kwestia ilości orzechów. ja bym chciała, od razu, wyprodukować ok 1,5 L mleka roślinnego, na kilka dni. Obserwując działania wege bloggerek, widzę jak bardzo muszą się namęczyć nad uzyskaniem 0,5 L mleka z migdałów. Chyba będę musiała kupić ok 1kg orzechów nerkowca (Leclerc- 34 zł - 1 kg, bynajmniej nie ekologiczne...niestety), żeby uzyskać zadowalającą ilość mleka;-D!. Z resztek , zamierzam wyprodukować masło orzechowe. Ciąg dalszy zmagań nastąpi!
OdpowiedzUsuń