Świąteczne wypieki nie muszą być ciężkostrawne i sowicie słodzone.
Można upiec wegetariańskie ciasteczka, albo zmodyfikować nieco dobrze sprawdzone, klasyczne przepisy! U mnie w tym roku królowały wypieki z dynią;-)). Zobaczcie sami.
DYNIOWE MUFFINKI
Wigilijne muffinki - przepis na 12 sztuk.
Składniki:
- 150 g mąki tortowej + 150 g mąki jaglanej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1.2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 200g ksylitolu + pokruszone ziarenka z 2 lasek wanilii;
- 1 łyżka bardzo mocno rozdrobnionych migdałów blanszowanych (to te białe bez brązowej skórki) - zawiń w bawełniany ręczniczek i rozkrusz tłuczkiem do mięsa;-D;
- Wszystkie powyższe, suche składniki połącz, przesiewając jednokrotnie przez sitko o małych oczkach.
- 60 ml mleka dodaj do 150 g roztopionego na wolnym ogniu masła;
- 2 jajka;
- 200 g puree z dyni upieczonej przez 1 h i 5-10 minut w 200 stopniach, (pokrój dynię na kawałki - włóż na na papier do pieczenia rozłożony na blasze do rozgrzanego piekarnika). Po minionym czasie., sprawdź czy miąższ jest miękki, wyjmij dynię i poczekaj aż ostygnie, następnie wyjmij miąższ łyżką , oddzielając pestki, i rozetrzyj miąższ widelcem lub innym sprzętem kuchennym.;
- Wymieszaj puree z dyni z jajkami używając blendera.Następnie dodaj mleko+masło i blenduj na gładką masę. Uwaga, masa nie będzie idealnie gładka, kawałeczki dyni będą widoczne.
- Zacznij powoli dodawać wymieszane suche składniki: mąkę, proszek, sodę i ksylitol, do puree, po łyżce, cały czas miksując masę na gładko, by nie pozostawały na powierzchni nie pozostawały grudki mąki.
- Przygotuj miseczki na muffinki, wysmaruj ich wnętrza masłem, by ciasto się nie przypaliło. Włóż masę do każdej z nich, tak by ciasto zapełniało wysokości 3/4 miseczki.
- Nastaw piekarnik na 190 stopni, i piecz przez 20 minut. Pilnuj by powierzchnia babeczek się nie spaliła. Piecz do suchego patyczka. Nie może być lepki i nie mogą pozostać na nim grudki ciasta.
W wegańskiej wersji mleko i masło zastępujesz dowolnym olejem oraz napojem kokosowym;-)
ORYGINALNY przepis tutaj: <klik>.
PLACKI Z DYNI
Z reszty puree z miąższu dyni, można zrobić placki!
Przepis:
- 1 jajko całe zmieszaj z mąką tortową (dodając mąkę aż masa zrobi się gęsta, nie "lejąca"), dodaj łyżeczkę mielonego lnu odtłuszczonego.
- Zmieszaj masę z puree dyniowym i rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego na patelni.
- Nabieraj 2 łyżki masy i powoli odkładając ją na gorącą patelnię, formuj placki.
- Smaż aż zarumienią się z jednej strony, po czym przełóż placek na drugą drewnianą łopatką.
- Można podawać na słodko z dżemem, śmietaną, lub na ostro posypane tartym serem albo posmarowane humusem.
Jak wyglądały Wasze przygotowania do Świąt? Jakie potrawy królowały na Waszych stołach?
Muffinki z dynią doskonale nadają się na imprezy nie tylko rodzinne. Przepisy, który znalazłam, był prosty w wykonaniu i nie zawierał żadnych przesadnie drogich składników. Muffinki wyszły idealnie, a reszty dyniowego puree, zrobiłam od razu plecki, które można jeść nawet na zimno po wszelkich ćwiczeniach.
Moja dynia, stuprocentowo ekologiczna gdyż z własnej działki, ważyła 4kg;-)).
Możesz kupić mniejszą dynią, makaronową, dostępną w większych sklepach.
Życzę Wam udanych wypieków i...
Miłej degustacji;-))
Muffinki wyglądają niesamowicie, na pewno bardzo smaczne, chętnie spróbuję tego przepisu ! Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńPolecam;-)). SMaczne były! Przepis wypróbowany;-))
Usuń