niedziela, 25 grudnia 2016

Muffiny dyniowo - migdałowe






 Świąteczne wypieki nie muszą być ciężkostrawne i sowicie słodzone.

 Można upiec wegetariańskie ciasteczka, albo zmodyfikować nieco dobrze sprawdzone, klasyczne przepisy! U mnie w tym roku królowały wypieki z dynią;-)). Zobaczcie sami.

 DYNIOWE MUFFINKI

 Wigilijne muffinki - przepis na 12 sztuk.




Składniki:
  1. 150 g mąki tortowej + 150 g mąki jaglanej;
  2. 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1.2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  3. 200g ksylitolu + pokruszone ziarenka z 2 lasek wanilii;
  4. 1 łyżka bardzo mocno rozdrobnionych migdałów blanszowanych (to te białe bez brązowej skórki) - zawiń w bawełniany ręczniczek i rozkrusz tłuczkiem do mięsa;-D;
  5. Wszystkie powyższe, suche składniki połącz, przesiewając jednokrotnie przez sitko o małych oczkach.
  6. 60 ml mleka dodaj do 150 g roztopionego na wolnym ogniu masła;
  7. 2 jajka;
  8. 200 g puree z dyni upieczonej przez 1 h i 5-10 minut w 200 stopniach,  (pokrój dynię na kawałki - włóż na na papier do pieczenia rozłożony na blasze do rozgrzanego piekarnika). Po minionym czasie., sprawdź czy miąższ jest miękki, wyjmij dynię i poczekaj aż ostygnie, następnie wyjmij miąższ łyżką , oddzielając pestki, i rozetrzyj miąższ widelcem lub innym sprzętem kuchennym.;
  9. Wymieszaj puree z dyni z jajkami używając blendera.Następnie dodaj mleko+masło i blenduj na gładką masę. Uwaga, masa nie będzie idealnie gładka, kawałeczki dyni będą widoczne.
  10. Zacznij powoli dodawać wymieszane suche składniki: mąkę, proszek, sodę i ksylitol, do puree, po łyżce, cały czas miksując masę na gładko, by nie pozostawały na powierzchni nie pozostawały grudki mąki.
  11. Przygotuj miseczki na muffinki, wysmaruj ich wnętrza masłem, by ciasto się nie przypaliło. Włóż masę do każdej z nich, tak by ciasto zapełniało wysokości 3/4 miseczki.
  12. Nastaw piekarnik na 190 stopni, i piecz przez 20 minut. Pilnuj by powierzchnia babeczek się nie spaliła. Piecz do suchego patyczka. Nie może być lepki i nie mogą pozostać na nim grudki ciasta.




W wegańskiej wersji mleko i masło zastępujesz dowolnym olejem oraz napojem kokosowym;-)


ORYGINALNY przepis tutaj: <klik>.



PLACKI Z DYNI

Z reszty puree z miąższu dyni, można zrobić placki!



Przepis:

  1. 1 jajko całe zmieszaj z mąką tortową (dodając mąkę aż masa zrobi się gęsta, nie "lejąca"), dodaj łyżeczkę mielonego lnu odtłuszczonego.
  2. Zmieszaj masę z puree dyniowym i rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego na patelni.
  3. Nabieraj 2 łyżki masy i powoli odkładając ją na gorącą patelnię, formuj placki.
  4. Smaż aż zarumienią się z jednej strony, po czym przełóż placek na drugą drewnianą łopatką.
  5. Można podawać na słodko z dżemem, śmietaną, lub na ostro posypane tartym serem albo posmarowane humusem.


Jak wyglądały Wasze przygotowania do Świąt? Jakie potrawy królowały na Waszych stołach?


Muffinki z dynią doskonale nadają się na imprezy nie tylko rodzinne. Przepisy, który znalazłam, był prosty w wykonaniu i nie zawierał żadnych przesadnie drogich składników. Muffinki wyszły idealnie, a reszty dyniowego puree, zrobiłam od razu plecki, które można jeść nawet na zimno po wszelkich ćwiczeniach.

Moja dynia, stuprocentowo ekologiczna gdyż z własnej działki, ważyła 4kg;-)).
Możesz kupić mniejszą dynią, makaronową, dostępną w większych sklepach.



Życzę Wam udanych wypieków i...

Miłej degustacji;-))

2 komentarze:

  1. Muffinki wyglądają niesamowicie, na pewno bardzo smaczne, chętnie spróbuję tego przepisu ! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam;-)). SMaczne były! Przepis wypróbowany;-))

      Usuń

TOP